Când m-am bucurat că adevărul a stricat o ştire bună

E foarte greu să-ţi mai dai seama ce este real, ce este fals şi ce este manipulare ordinară, în ziua de astăzi, în ciuda multitudinii de surse de informare. E foarte uşor să lansezi un „fake news”, cu ajutorul site-urilor de socializare, în frunte cu Facebook, în ciuda schimbărilor de politică anunţate de compania controlată de Mark Zuckerberg privind ştirile false.

Când m-am trezit, miercuri dimineaţă, aveam deja vreo trei apeluri pierdute, zeci de mesaje pe Whatsapp şi Facebook Messenger şi un SMS. O dimineaţă obişnuită pentru un ziarist, lucrător la câteva publicaţii de prestigiu local şi regional, dar parcă era prea mult. Între două apeluri telefonice mi-am dat seama despre ce este vorba: un site cu apariţii oscilante furnizase informaţia că doi mistreţi vânaţi în judeţul Olt aveau virusul pestei porcine. Fără a da vreo sursă oficială, ci doar „zvonuri” , ziaristul respectiv reuşise să răspândească o informaţie 100% falsă, pe care nimeni nu se mai sinchisea să o verifice.

La un simplu telefon, DSV-ul din Olt a negat informaţia. A urmat un comunicat oficial, un răspuns prompt şi neaşteptat. Nu e pestă porcină în Olt, spre uşurarea gospodarilor care aşteaptă doar o adiere de vânt cu această informaţie ca să-şi sacrifice toate suinele şi să le congeleze.

Simt o tristeţe pentru că şi alţi colegi de breaslă sunt băgaţi în aceeaşi categorie cu astfel de ipochimene. Nu suntem toţi la fel. Majoritatea ziariştilor verifică informaţiile şi dau zeci de telefoane pentru ca cele două-trei rânduri pe care le scriu să fie corecte.

Mi-a lăsat un gust amar experienţa aceasta. Pe de o parte, trăiam o dezamăgire ca ziarist că, încă o dată, adevărul a stricat o ştire bună. Pe de altă parte, mă bucuram că pesta n-a ajuns şi în judeţul Olt şi mă gândeam la omul ăsta care a colportat o minciună, cu bună ştiinţă, cât de bine o dormi noaptea. Cred că foarte bine!