CAO a prezentat marele proiect de dezvoltare a infrastructurii de apă şi canal din judeţ, cu fonduri europene. Director: „Vrem ca în primăvară să avem șantierele deschise”

Reprezentanţii Companiei de Apă Olt (CAO) au prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Olt în perioada 2014-2020 (POIM 2014-2020)”, în valoare de 240 de milioane de euro, a fost semnat, în urmă cu o săptămână.

Compania de Apă Olt (CAO) a depus, din decembrie 2016, la Ministerul Fondurilor Europene, studiul de fezabilitate pentru proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Olt, în perioada 2014 - 2020”, fiind în primii patru operatori din ţară care au depus proiecte.

În cadrul acestui proiect cu finanţare europeană, Compania de Apă Olt va accesa fonduri europene şi pentru investiţii în reţelele de apă, canalizare, staţii de tratare a apei şi staţii de pompare a apei uzate pentru 17 comune din judeţul Olt care fac parte sau sunt în diferite stadii de aderare la ADI Oltul. Până când vor semna contractul de finanţare, acestea vor face parte din Compania de Apă Olt, potrivit reprezentanţilor investiţiei.

Peste 240 de milioane de euro vor merge în Slatina şi alte 24 de localităţi. De acest proiect vor beneficia, pe lângă Slatina, localităţile: Caracal, Corabia, Balş, Potcoava, Scorniceşti, Drăgăneşti, Dăneasa, Băbiciu, Gostavăţu, Scărişoara, Fărcaşele, Dobrosloveni, Izbiceni, Giuvărăşti, Bălteni, Perieţi, Schitu, Rusăneşti, Piatra-Olt, Găneasa, Tia Mare, Şerbăneşti, Crâmpoia şi Vişina.

„Valoarea contractului este de 241 de milioane de euro, mare parte din finanțare fiind asigurată de Uniunea Europeană- 86%. Restul sumei este plătită din bugetul de stat și o contribuție de 2% din partea autorităților locale. În urma HG 667, emisă recent, și CAO va avea o cotă de 6%, respectiv 14 milioane de euro. Acest proiect a început în urmă cu aproximativ trei ani. Noi tot lucrăm la el, sunt investiții așteptate, care vor avea loc în 25 de UAT-uri, incluzând toate cele 7 orașe beneficiare”, a declarat directorul general al CAO, Cătălin Uşurelu.

El a adăugat că procedurile birocratice pentru atribuirea contractelor de lucrări au fost deja lansate, astfel încât execuţia să înceapă cât mai repede.

„Avem pregătit un prim calup de lucrări: asistența tehnică și managementul contractului și încă 5 contracte de lucrări: stațiile de tratare de la Slatina și Balș și încă trei contracte: Drăgănești-Dăneasa, Piatra-Olt- Găneasa și Vișina. Acestea vor intra primele în procedură de atribuire, urmând ca pe parcurs, până la finalul lunii decembrie, toate cele 25 de contracte urmând să fie în procedură de atribuire, iar în primăvară să avem șantierele deschise”, a mai spus Uşurelu.

Termenul de finalizare a proiectului este de 48 de luni.