Care butaşi de viţă de vie sunt rezistenţi la boli şi ger?

Oamenii au crescut struguri inca din anii 6500 i.Hr., iar in mitologia mai multor culturi, acest fruct simbolizeaza abundenta si fertilitatea. Pe langa faptul ca sunt de-a dreptul deliciosi, acestia sunt si ingredientul ce baza in obtinerea vinului. In plus, strugurii ofera o serie de beneficii pentru sanatate.

Beneficiile strugurilor pentru sanatate
Strugurii contin mai multi antioxidanti diferiti, inclusiv tipuri cunoscute pentru scaderea inflamatiei si sustinerea fluxului sanguin sanatos. Antioxidantii strugurilor sunt de asemenea legati de o mai buna functionare a creierului, si au efecte anti-imbatranire si de longevitate generala.
S-a demonstrat ca quercetina din strugurii negri si rosii protejeaza impotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. Quercetina a fost de asemenea legata de apoptoza, secventa de autodistrugere pe care o foloseste corpul pentru a distruge celulele uzate sau disfunctionale.
Melatonina naturala din struguri este legata de un somn mai lung si de calitate mai buna. Acest lucru este esential, deoarece insomnia afecteaza o treime din populatie, iar privarea de somn este legata de o serie de riscuri pentru sanatate - inclusiv depresia, diabetul de tip 2, bolile de inima si obezitatea.

Strugurii imbunatatesc sanatatea inimii. S-a demonstrat ca impiedica intarirea arterelor, reduc tensiunea arteriala, imbunatatesc circulatia, reduc coagularea sangelui si reduc inflamatia. Cercetarile arata ca strugurii contribuie si la reducerea colesterolului prin scaderea absorbtiei compusului in sange – sustin specialistii de la pepiuniera Yurta, pepiniera care comercializeaza butasi de calitate pe piata romaneasca.
.
Clasificare

Dat fiind faptul ca strugurii au atat de multe beneficii pentru sanatate, este firesc sa ii cultivam, insa aici trebuie sa mentionam faptul ca exista doua soiuri de struguri, si anume strugurii de masa si strugurii pentru vin.
In ceea ce priveste strugurii de masa, acestia au pulpa semicrocanta sau crocanta, semizemoasa si neaderenta la sambure. Pielita acestor struguri este subtire, iar samburii sunt putini. Referitor la gust, acestia sunt putin mai dulci, iar aciditatea lor este redusa.
In momentul in care discutam despre strugurii pentru vin, acestia pot fi rosii sau albi in functie de culoare. Soiurile de struguri de vin pot fi aromate, semiaromate sau nearomate in functie de gust; mai putin sau mai mult acidulate in functie de PH. In functie de cantitatea de zahar acumulat, exista soiuri licoroase, dulci naturale, demidulci, demiseci sau seci.

Soiuri de struguri rezistente la ger si la boli
Exista diferite soiuri de struguri care au o rezistenta uimitoare la ger si la boli, iar aici amintim:
•    Moldova: acest soi de vita de vie rezista fara probleme pana la -22 de grade Celsius, si este rezistent la majoritatea bolilor vitei de vie.
•    Palatina: acesta este un soi rezistent la ger si are o rezistenta medie la seceta, insa nu este sensibil fata de boli.
•    Chasselas rose: este un soi are este foarte rezistent la inghet, si are un continut de zaharuri ridicat.
•    Bianca: este soiul perfect pentru cultura ecologica, fiind foarte rezistent la inghet; insa este sensibil la seceta dar nu si la fainare si putregai. Vinul obtinut din acest soi este bogat in arome.
•    Nero: acest soi rezistent poate fi folosit si pentru vin si pentru masa, si are un nivel de antioxidanti ridicat.
•    Cabernet Sauvignon: aces soi rezista bine la inghet dar nu este sensibil la seceta.
•    Muscat de Poloske: acesta este un soi care are o rezistenta foarte mare la micoze, boabele de struguri nu putrezesc, si se cultiva fara tratamente.

Cand se planteaza?
Pentru cei care doresc sa stie cand pot planta butasi vita de vie, mentionam ca acastia se poate planta si primavara dar si toamna, dar recomandat este sa planteze toamna, dat fiind faptul ca radacinile usor ranite in urma manipularii butasilor, au suficient timp pentru a se cicatriza pana primavara.