Castraveţii şi ardeiul gras, simbolurile comunei Pleşoiu. Peste 95 la sută dintre localnici fac legumicultură

Legumicultorii de la Pleşoiu au început să-şi pregătească solariile pentru noile culturi. Comuna este renumită pentru producţia însemnată de castraveţi şi ardei gras, majoritatea fermierilor mergând cu legumele în pieţele din Ardeal. Legumicultura este la loc de cinste în Pleşoiu, peste 95 la sută dintre localnici având certificate de producători.

Comuna Pleşoiu face parte din cel mai mare bazin legumicol din Olt (Pleşoiu - Strejeşti - Grădinari), unde se produc anual legume proaspete în spaţii protejate şi în câmp pe o suprafaţă de aproximativ patru sute de hectare.

Localnicii au moşteni îndeletnicirile înaintaşilor, pentru că legumicultura este atestată în comună încă din anii 1950.

Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, care deţine o exploataţie agricolă de şase hectare chiar în Pleşoiu, a precizat că, iniţial, legumele au fost plantate în câmp, apoi în tuneluri, la coarbă, o activitate specifică zonei. 

„Legumicultura în Pleşoiu este atestată încă din anii ’50. La început se ocupau doar câţiva localnici cu legumicultura, dar pe parcurs fiecare a primit o suprafaţă de teren, 15 arii, numită lot ajutător, pe care se puneau legume în câmp, legume sub tuneluri, la coarbă cum se spune popular, iar foarte puţini aveau solarii. Acestea s-au dezvoltat după ce cooperativa din comună a avut o seră proprie de producţie a răsadurilor. După 1989, suprafaţa de sere a crescut şi s-a dezvoltat intensiv când s-a început accesarea de fonduri europene. Ca un specific al zonei, sunt grădinari complecși, pentru că legumicultorii din satele Arceşti-Cot, Pleşoiu şi Doba produc răsaduri pentru ei şi pentru vânzare, dar şi legume-verdeţuri şi legume tradiţionale. Poate doar în satele de bulgari din ţară mai găsim acest tip de legumicultură, unde avem inclusiv ceapă verde, ridichi, pătrunjel”, a spus Păunel.

În ultima perioadă, localitatea este recunoscută pentru producţia însemnată de castraveţi în spaţii protejate, legumele de aici ajungând în marile pieţe din Ardeal.

„Din bazinul legumicol Pleşoiu-Strejeşti-Grădinari cei mai mulţi castraveţi se produc la Pleşoiu. Castraveţii şi ardeiul gras caracterizează cel mai mult comuna Pleşoiu. Apoi vin tomatele. 95 la sută din locuitorii din Pleşoiu au atestat de producător de legume, acestea fiind vândute în proporţie de 80 la sută în pieţele din Ardeal”, a conchis Păunel.