Cătălin Rotea: „Orice medicament lipseşte este decontat de către spital, astfel încât pacienţii să nu suporte niciun fel de cheltuială”

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a luat decizia modificării procedurii prin care medicamentele care lipsesc din spital, într-un anumit moment, şi sunt cumpărate de pacienţi sau aparţinători să fie decontate în totalitate într-un timp cât mai scurt.

Această decizie a fost luată pentru ca pacienţii internaţi în Spitalul Slatina să nu mai suporte din propriul buzunar costurile medicamentelor care, în mod normal, ar trebui să existe în farmacia unităţii sanitare.

„În Consiliul Medical de miercuri, am comunicat tuturor şefilor de secţie că s-a actualizat procedura în ceea ce priveşte decontarea medicamentelor pe care, eventual, aparţinătorii trebuie să le cumpere. Pentru ca lucrurile să fie foarte clare, inclusiv pentru publicul larg, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina are contractată cu Casa de Asigurări de Sănătate o listă întreagă de medicamente necesare tratamentului pacienţilor din spital. În situaţia în care unul dintre aceste medicamente nu este disponibil în stoc, din motive obiective, am actualizat procedura, în sensul că medicul curant trebuie să anunţe medicul şef de secţie, care la rândul lui trebuie să anunţe directorul medical şi pe mine în cel mult 24 de ore, cu privire la aprobarea cheltuielii de către manager”, a declarat managerul SJU Slatina, Cătălin Rotea.

Pacienţii trebuie să ştie că banii le vor fi decontaţi în maximum şapte zile, astfel încât aceştia să nu fie nevoiţi să suporte aceste cheltuieli foarte mult timp.

„Le-am solicitat medicilor şefi de secţii să le comunice tuturor pacienţilor şi aparţinătorilor că în cazul în care un medicament nu este în spital, în baza aprobării mele, li se decontează cheltuielile cu medicamentele cumpărate din farmaciile cu regim deschis. Au fost foarte rare situaţiile în care pacenţii au venit să deconteze şi de aceea consider că este normal ca oamenii să ştie că dacă, din motive obiective - lipsă de aprovizionare din partea furnizorilor în principal - lipseşte un medicament, acesta este decontat de către spital astfel încât oamenii să nu suporte niciun fel cheltuială. Vorbim despre medicamente, nu despre vitamine sau alte întăritoare”, a adăugat Cătălin Rotea.

Necesitatea acestei modificări şi actualizări a venit tocmai pentru că au existat situaţii în care oamenii au fost nevoiţi să-şi cumpere unele medicamente, dar nu au fost informaţi că spitalul le poate deconta aceste cheltuieli.