Ce faceţi dacă deveniţi victime ale violenţei în familie? Sfaturile poliţiştilor, în „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”

Poliţiştii olteni desfăşoară, în această săptămână, o serie de întâlniri cu cetăţeni şi elevi în cadrul cărora dezbat aspecte privind violenţa în familie. Oamenii legii au venit şi cu sfaturi, indicându-le celor prezenţi cum să acţioneze dacă devin victime ale violenţei în familie.

Poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Balş au organizat activităţi informativ preventive la sediul unei societăţi comerciale care produce confecţii textile, cu acest prilej fiind dezbătute aspecte privind violenţa în familie.

De asemenea, poliţişti din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de proximitate vor desfăşura activităţi la Liceul „Ştefan Diaconescu” din Potcoava, urmărindu-se conştientizarea participanţilor cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenţei în familie.

Totodată, au fost prezentate drepturile şi măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecţiei victimelor violenţei în familie, precum şi instituţiile implicate în gestionarea acestui fenomen.

„Violenţa în familie reprezintă agresiunea fizică, psihică, verbală, sexuală sau economică, săvârşită cu intenţie de către un membru al familiei, împotriva altui membru. Ea nu se manifestă izolat, ci se repetă în cazul în care nu se iau măsuri”,
a afirmat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, agentul principal Alexandra Dicu.


Ce faceţi dacă deveniţi victime ale violenţei în familie?


Anunţaţi Poliţia şi depuneţi o plângere;

Vă prezentaţi la Institutul de Medicină Legală pentru a obţine un certificat medico-legal, care să ateste leziunile suferite în urma agresiunii;

În cazul în care sunt copii implicaţi, adresaţi-vă Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului;

Solicitaţi ordin de protecţie, dacă este cazul;

Nu vă retrageţi plângerea! Nu vă amăgiţi crezând că nu vă va mai lovi! Copiii trebuie să crească într-un mediu sigur.