Cele două proiecte pentru prima împădurire din judeţ au intrat la evaluare

Doi fermieri olteni, unul de la Corbu şi celălalt de la Leleasca, au solicitat Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”. Proiectele acestora au intrat în faza de evaluare.

Reprezentanţii APIA Olt au primit două proiecte pentru prima împădurire, iar perioada de depunere s-a încheiat pe 31 martie. Astfel, fermierul de la Corbu şi-a propus să planteze pe trei hectare jumătate gârniţă, cer şi jugastru, iar cel de la Leleasca în proporţie de 80 la sută va împăduri cu salcâm.

Directorul executiv adjunct, George Dumitrescu, a precizat că, în această perioadă, cele două dosare sunt evaluate.

„Se face verificarea administrativă şi evaluarea, pentru a se şti exact suma pe care o are de primit fermierul. Acesta trebuie să realizeze împădurirea cu o firmă autorizată şi să cumpere puieţii din pepiniere autorizate. Noi îi notificăm şi le comunicăm că proiectele lor sunt eligibile. Au fost mai mulţi fermieri din judeţ interesaţi de această schemă, însă doar cei doi au depus. Cel mai probabil va mai exista o altă sesiune de depunere”, a spus George Dumitrescu.

Fermierii care au accesat acest sprijin pot primi în primul an 3.700-5.000 de euro în funcţie de punctajul obţinut şi de specia puieţilor pe care îi plantează. Aceştia trebuie să demareze cu banii lor împădurirea, ulterior fiindu-i decontate cheltuielile conform facturilor prezentate. Programul este implementat pe o perioadă de 12 ani, timp în care fermierul poate primi 35.000-40.000 de euro, pentru un cost mediu al puieţilor.

Măsura vine ca urmare a defrişărilor masive din ţară, fiind astfel încurajate împăduririle.