Cele mai benefice sisteme de încălzire pentru locuința ta

Sistemele radiante de încălzire alimentează căldura direct pe podea, panouri în perete sau în tavanul casei. Sistemele depind în mare măsură de transferul de căldură radiant, furnizarea de căldură direct de la suprafața fierbinte către oameni și obiectele din cameră prin radiații infraroșii. Radiația încălzită este efectul pe care îl simți când se emite căldura unui element fierbinte din întreaga cameră. Atunci când încălzirea radiantă este amplasată pe podea, aceasta poartă numele de încălzire prin pardoseală radiantă.

Radiația are o serie de avantaje. Vezi mai jos, care sunt cele mai benefice sisteme de încălzire:

Este mai eficientă decât încălzirea prin panouri și, de regulă, mai eficientă decât încălzirea cu aer forțat, deoarece elimină pierderile datorate canalului. Persoanele cu alergii preferă adesea căldura radiantă deoarece nu declanșează alergeni, precum sistemele de aer condiționat.

Sistemele hidrologice (pe bază de lichide) utilizează mai puțina energie electrică, un beneficiu pentru casele de pe rețeaua electrică sau în zone cu prețuri ridicate la electricitate. Sistemele hidraulice pot utiliza o mare varietate de surse de energie pentru încălzirea lichidului, incluzând cazane standard pe gaz sau pe bază de ulei, cazane pe lemne, încălzitoare solare de apă sau o combinație a acestor surse. Pentru mai multe tipuri de surse de energie și sisteme de distribuție a căldurii pentru încălzirea locuinței, explorați varietatea de panouri pentru încălzire radiantă.

Există trei tipuri de podea radiantă de încălzire prin pardoseală (aerul este agentul termic), pardoselile electrice radiante și podelele radiante cu apă caldă (hidraulică).

În ciuda numelui său, încălzirea prin pardoseală radiantă depinde foarte mult de convecție, circulația naturală a căldurii într-o încăpere ca aerul încălzit de podea se ridică. Sistemele radiante de încălzire electrică prin pardoseală sunt semnificativ diferite de panourile radiante utilizate în pereți și plafoane.

Panourile radiante montate pe perete și pe plafon sunt, de obicei, fabricate din aluminiu și pot fi încălzite fie cu electricitate, fie cu tuburi care transportă apă caldă, deși acestea din urmă creează preocupări legate de scurgeri în sistemele montate pe perete sau pe plafon. Cele mai multe panouri radiante disponibile pentru locuințe sunt încălzite electric.

Ca orice tip de căldură electrică, panourile radiante pot fi scumpe, dar ele pot oferi încălzire suplimentară în unele încăperi, sau pot furniza căldură unei locuințe atunci când extinderea sistemului convențional de încălzire este impracticabilă.

Panourile radiante au cel mai rapid timp de răspuns al oricărei tehnologii de încălzire și, deoarece panourile pot fi controlate individual pentru fiecare cameră, caracteristica de răspuns rapid poate avea ca rezultat economii de costuri și de energie în comparație cu alte sisteme atunci când camerele sunt ocupate. Află aici cum poți instala caldură în podea.

La intrarea într-o încăpere, ocupantul poate crește setarea temperaturii și poate fi confortabil în câteva minute. La fel ca la orice sistem de încălzire, setați termostatul la o temperatură minimă, care va împiedica înghețarea țevilor.

Placile ceramice reprezintă cea mai comună și eficientă acoperire de pardoseală pentru încălzirea prin pardoseală radiantă, deoarece acestea conduc căldură și oferă stocarea termică. Se pot folosi de asemenea acoperitoare de pardoseală cum ar fi articole din folii de vinil și linoleum, covoare sau lemn, însă orice acoperire care izolează podeaua din cameră va reduce eficiența sistemului.

Toate aceste informații te vor ajuta să descoperi care sunt avantajele acestor sisteme radiante și ce poți face pentru a beneficia în locuința ta de acest tip de încălzire.

sursa foto: shutterstock.com