Chirurgul Florin Popa, despre problemele reale ce pot fi rezolvate de Colegiul Medicilor. „Fac un apel să ieşim la vot, să ne alegem reprezentanţii”

Supremaţia medicului Marinache Costache în fruntea Colegiului Medicilor (CM) Olt ar putea lua sfârşit. Medici tineri de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina candidează pentru şefia acestei structuri care reprezintă interesele a peste 700 de doctori din judeţ. Chirurgul plastician de la Spitalul Slatina, Florin Popa, a vorbit despre problemele reale cu care se confruntă doctorii şi care pot fi rezolvate cu ajutorul CM Olt. Pentru prima dată în ultimul deceniu, un medic vorbeşte despre un program pe care să-l aplice dacă va fi ales în fruntea CM Olt.

Coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul Slatina, medicul Florin Popa, a precizat că, de foarte multe ori, actul medical începe în cabinetul medicului de familie. Astfel, este nevoie ca CM Olt să organizeze cursuri în care să se creeze o mai bună colaborare între medicii de familie şi specialişti.

„Am conturat cinci puncte pentru un viitor mandat în Consiliul CM Olt şi ca viitor preşedinte. În primul rând, este important actul medical care, de cele mai multe ori, începe în cabinetele medicilor de familie. Eu cred că se poate o mai bună comunicare între medicii de familie şi specialişti prin organizarea unor întâlniri tematice sub formă de cursuri cu puncte EMC, astfel încât calitatea actului medical să crească. Nu am avut niciodată niciun conflict cu medicii de familie şi am avut o relaţie profesională foarte bună. Nu am simţit pe pielea mea că ar fi un conflict între medicii de familie şi specialişti. Totodată, este importantă o colaborare sporită între CM Olt şi mass-media, în vederea promovării drepturilor şi intereselor medicilor. Îmi doresc consultanţă continuă şi susţinută pentru membrii CM Olt în cazurile de abatere de etică profesională, deontologie medicală, cât şi de la regulile de bună practică profesională. Adică este important pentru medici să aibă consultanţă. Aşa mi-ar plăcea mie să mi se întâmple, poate că eu nu ştiu foarte bine legile, sunt medic. CM Olt să mă ajute şi să mă consilieze”, a spus chirurgul Florin Popa.

Medicul de la Spitalul Slatina a vorbit şi despre hibele sistemului sanitar, care pot fi rezolvate şi prin implicarea directă a CM Olt.

„Una din atribuţiile CM Olt este implicarea în elaborarea ghidurilor şi protocoalelor medicale, în funcţie de nivelul de competenţă al unităţilor sanitare. Noi, cei din CM Olt, împreună cu medicii din fiecare specialitate putem să concepem o serie de ghiduri şi protocoale adaptate. Protocoalele reprezintă o hibă foarte mare în sistemul sanitar. O altă hibă este că nu există o lege de malpraxis până la acest moment. Care să fie exactă şi să nu mai lase loc de speculaţii şi să apere atât medicul, cât şi pacientul”, a adăugat medicul Florin Popa.

Doctorul de la Spitalul Slatina a mai vorbit şi despre organizarea unor cursuri de prim-ajutor pentru situaţii reale.

Acesta a făcut un apel către toţi medicii din judeţ să iasă la vot pe 1 şi 2 martie când sunt organizate alegeri.

„Eu fac un apel către toţi medicii, în sensul că este foarte important să ieşim la vot şi să ne alegem reprezentanţii. De obicei, medicii de familie se organizează mai bine. Sunt prinşi cu alte activităţi, nu au dat importanţă acestui post”, a conchis medicul Florin Popa.

Medicul Florin Popa, care are 34 de ani, a venit la Spitalul Slatina în 2017, iar de atunci a pus umărul la diversificarea serviciilor în cadrul Compartimentului de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă. Adresabilitatea pe această secţei a crescut semnificativ, tot mai mulţi pacienţi din Vâlcea şi Dolj venind la Slatina ca să-şi trateze afecţiunile din această sferă.