Chirurgul plastician, Popa: „La Slatina, am putea să gestionăm o catastrofă cu multiple victime, prin toaletarea primară a arsului, după care i-am transfera”

Pentru că nu obţin transferul în clinici universitare, chirurgii plasticieni de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina îngrijesc trei-patru olteni cu arsuri grave, pe lună. Medicul Florin Popa de la spitalul slătinean a precizat că pacienţii cu arsuri de peste 30 la sută din suprafaţa corporală sunt trataţi cu succes şi la Slatina. Acesta spune că în cazul unor victime multiple cu arsuri, acestea ar putea fi stabilizate şi apoi transferate.

Chirurgul plastician Florin Popa, care are un curs pentru marii arşi în Capitală, iar tragedia de la Colectiv l-a prins la Spitalul Floreasca, a precizat că la Slatina a fost tratat cu succes un pacient cu arsuri pe 40 la sută din suprafaţa corporală.
 
„Toate arsurile de peste 30 la sută ar trebui să fie tratate în unităţi universitare, însă transferul este obţinut cu dificultate. Cele trei noi centre despre care se vorbeşe, de la Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş, nu sunt funcţionale. Noi avem ca opţiune să trimitem doar la Floreasca, Bagdasar Arseni şi Spitalul de Arşi, cam atât. Am tratat la Slatina pacient cu arsuri de peste 40 la sută din suprafaţa corporală. A fost pacientul meu, nu mi l-a primit Bucureştiul, l-am tratat la Slatina cu arsuri de căi respiratorii superioare, avea şi alte boli asociate. Pacientul a mers bine, am colaborat bine şi cu Secţia ATI, pentru că a fost intubat”, a spus medicul Florin Popa.

Chirurgul plastician spune că cel puţin doi-trei pacienţi cu arsuri grave sunt trataţi lunar pe secţia spitalului slătinean.

„Avem doi-trei pacienţi cu arsuri de peste 30 la sută din suprafaţa corpului. Aceste cazuri implică un efort financiar foarte mare, durata de spitalizare este mare, de la o lună la câteva luni bune, medicamentaţia este scumpă. La sfârşit, dacă omul pleacă pe picioare, te simţi împlinit. Arsurile nu sunt de dorit, dar fac parte din curricula noastră, şi la tratăm bine chiar şi la Slatina. Nu văd diferenţe între tratamentul unui pacient cu arsuri aplicat la Craiova şi cel de la Slatina. Tehnic vorbind, nu ne lipseşte nimic. Pacientul ars este expus la infecţii, nu sunt numai leziunile care se văd. Pacientul ars are nevoie de echilibrare hidroelectrolitică proteică, este un tratament complex condus de către chirurgul plastic, dar numai împreună cu celelalte specialităţi: ATI, Medicină Internă, Nefrologie, Cardiologie”, a spus Popa.

Pentru că Slatina are o platformă industrială dezvoltată, pot să apară accidente din care să rezulte victime multiple în urma unei explozii. În această situaţie, pacienţii ar fi transferaţi, după o toaletare primară.

„Slatina are o zonă industrială destul de puternică, deci ne putem lovi de o catastrofă cu multipele victime. La Slatina, am putea să gestionăm o astfel de situaţie la modul de toaletare primară a arsului. Noi avem 20 de paturi la Chirurgie Plastică, unde tratăm tot spectrul, de la tumori, arsuri până la traumatologie. O astfel de catastrofă poate fi rezolvată la Slatina doar pe termen scurt, să rezolvăm urgenţa şi să redistribuim cazurile. Nu se poate să ai 20 de arşi, iar toţi să rămână la tine. Eram la Bucureşti când s-a întâmplat accidentul de la Colectiv, am fost la Floreasca. Atunci seara erau peste 25 de morţi, dar am spus că vor fi peste 50”, a adăugat Florin Popa.