Cinci comune din judeţ, fără medic de familie. Ciocan: „Într-o jumătate de an o să avem o penurie de doctori”

Localnicii din Vişina Nouă nu mai au medic de familie de câteva luni, după ce doctorul a ales să se angajeze la Ambulanţă. Peste 1.700 de săteni sunt nevoiţi să se deplaseze în comunele învecinate pentru reţete sau controale medicale. Alte cinci comune au doctor doar pentru că medicii din localităţile învecinate au deschis puncte de lucru, suplinindu-şi colegii care au plecat. Cei de la CAS Olt spun că această criză a medicilor de familie se va accentua în următoarea perioadă.

Preşedintele Asociaţiei medicilor de familie Olt, doctorul Mihai Ungureanu, spune că sunt comune care nu au nicio şansă să aibă în curând doctor.

„La Vişina Nouă nu este medic, a plecat la Ambulanţă. Cel de la Ghimpeţeni a plecat în Franţa, dar un coleg a făcut acolo punct de lucru. Pacienţii au nevoie permanent de medic, nu de un punct de lucru, cu un program redus. Nu mai sunt medici nici la Scărişoara şi Mihăeşti, însă sunt puncte de lucru. La Potcoava mai este nevoie de încă un medic. Cel de la Şerbăneşti vrea să iasă la pensie. Medicii nu sunt stimulaţi să rămână în aceste zone. Nu există nicio speranţă ca în curând să vină medici în aceste localităţi”,
a spus medicul Mihai Ungureanu.

Preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan, a precizat că medicii nu vin să lucreze în aceste zone pentru că nu reuşesc să strângă numărul de pacienţi pe liste. Ca să intre în contract cu casa, un medic are nevoie de 800 de pacienţi înscrişi pe lista sa.

„Singurii medici noi la nivelul judeţului sunt cei care preiau praxis. Nu ca medic nou venit în localitate. Este mai uşor să cumpere praxis. Din punct de vedere organizatoric este dificil să înceapă să adune pacienţi, asiguraţi. Conform legislaţiei, un medic trebuie să aibă înscrişi minimum 800 de pacienţi pentru  a rămâne în contract cu casa. El primeşte un termen de graţie de un an, timp în care trebuie să înscrie aceşti pacienţi pe liste. Pentru această perioadă, medicul beneficiază de o sumă din partea casei ca să-şi poată derula activitatea. Dacă după un an nu are aceşti pacienţi pe listă, atunci i se reziliează contractul cu casa. Nu este uşor să o ia de la zero, dar nu au venit nici măcar să ne întrebe, să ceară ajutor”,
a spus Ciocan.

Acesta spune că această criză a medicilor de familie se va adânci.

„Sunt comune unde avem nevoie de medici. Ne întrebă primarii dacă ştim medic de familei care să fie disponibil să vină la ei în comună. Nu ştim, nu avem solicitări, nu le putem da răspunsuri afirmative. Este foarte simplu să intre în relaţie cu casa, nu există niciun examen, niciun fel de probă. Trebuie doar să fie autorizaţi de DSP Olt. Noi le încheiem contract ca medic nou venit în localitate, ca el să poată începe formarea listei. Sunt semnale că într-o jumate de an o să avem o penurie de medici de familie. Sunt medici de familie care se apropie de vârsta de pensionare, care au depăşit vârsta de pensionare şi stau cu prelungire de la Colegiul Medicilor. În cele mai multe cazuri, ne bucurăm când vedem decizia de prelungire, pentru că ar însemna să rămânem descoperiţi, fără medic în acele localităţi”, a conchis Ciocan.

La nivelul judeţului sunt 239 de medici de familie ce se află în relaţie contractuală cu CAS Olt, 136 dintre aceştia fiind medici primari.