Cinci mii de caracaleni au diabet. Liste de aşteptare la cabinetul de specialitate din policlinica Spitalului Caracal

Adresabilitatea a crescut în Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Municipal Caracal. Cea mai mare aglomeraţie este la Cabinetul de Diabet, unde cei doi medici fac faţă cu greu. Aproximativ cinci mii de caracaleni sunt diagnosticaţi cu diabet.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Caracal, medicul Cristina Zâmbrea, a precizat că adresabilitatea a crescut în acest an la şase cabinete, însă cei mai mulţi pacienţi ajung pe mâna medicilor diabetologi.
 
„În ambulatoriul spitalului înregistrăm o creştere a numărului de prezentări, în special la cabinetele de Diabet, Oftalmologie, Medicină Internă, Cardiologie, Oncologie şi Psihiatrie. Sunt cabinetele unde adresabilitatea a crescut faţă de anul trecut. La diabet este cea mai mare adresabilitate. Diabetul chiar reprezintă o problemă. Nu mai există medic la cabinetele particulare din oraş, iar toţi care erau înregistraţi acolo au fost preluaţi de către doctorii din spital”, a declarat Zâmbrea.

Medicul Cristina Zâmbrea a precizat că un pacient cu diabet poate aştepta şi trei săptămâni până când va fi evaluat de către medic.

„Nu există timp fizic să fie văzuţi toţi pacienţii şi există programări care se întind chiar şi pe o perioadă de trei săptămâni. Practic, timpul de aşteptare este de câteva săptămâni, medicii nu au niciun interval de timp liber. Doar dacă se întâmplă să nu vină un pacient, este contactat altul din lista de aşteptare. Permanent sunt adăugate cazuri noi”, a adăugat medicul de la Caracal.

Doi medici diabetologi lucrează la Spitalul Caracal, secţia având cinci paturi.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii unităţii medicale, în Caracal şi în zonele limitrofe sunt cinci mii de pacienţi diagnosticaţi cu diabet. Dacă acestui număr îi adăugăm şi cei 29.000 de pacienţi cu diabet ce se află în evidenţele medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, numărul oltenilor ce suferă de această maladie depăşeşte 34.000.

Medicii atrag atenţia că stresul, consumul excesiv de alcool, nivelul de trai şi cultură sunt factori favorizanţi ai instalării diabetului zaharat.

La mijlocul anului 2015, numărul diabeticilor din judeţ era de peste 18.000 de pacienţi.