Cinci trombolize, în doar două săptămâni, la Spitalul Slatina. Un ortoped de la Spitalul Nr. 1 Craiova, printre pacienţii salvaţi

Centrul de tromboliză de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina îţi arată eficacitatea încă de la deschidere. În două săptămâni, echipa medicală slătineană, din care fac parte neurologi, urgentişti şi radilogi, a salvat cinci pacienţi cu accidente vasculare prin această procedură. Ultimul care a beneficiat de tromboliză este un medic ortoped, de la Spitalul Judeţean Nr. 1 Craiova.

Săptămâna trecută ortopedul craiovean Cornel Mercuţ a suferit un accident vascular, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a însemnat salvarea lui.

Ajuns la limita timpului în care se poate face trombiliza, medicul a fost supus procedurii, iar acum este deja acasă, refăcut complet.

„A venit în fereastra terapeutică în care se poate face trombiliza, dar la limită. Dacă mai întârzia, nu-i mai puteam face. Medicul de gardă a fost anunţat de la Craiova, m-a anunţat şi pe mine şi am stabilit să-i facem tromboliză domnului doctor. Nu avea nicio leziune de necroză cerebrală şi a arătat un istoric ce permitea să-i facem această procedură. Deja este acasă, a plecat bine, pe propriile-i picioare”, ne-a declarat neurologul slătinean, Renică Diaconescu.

Prima tromboliză făcută la Slatina s-a realizat la sfârşitul lunii iulie, când un bărbat de 71 de ani, ce suferise un accident vascular, şi-a revenit în două ore de la aplicarea procedurii. Astfel, un om ce era condamnat să fie o legumă a plecat acasă pe picioare.

„Este a cincea tromboliză pe care o facem în două săptămâni, toate sunt cu succes. Suntem puţin îngrijoraţi să nu rămânem fără substanţe, dar în ultimul trimestru vom cere o suplimentare de fonduri. Nu cred că vor fi probleme să ni se aprobe”, a adăugat medicul neurolog Renică Diaconescu.