Social

2019-08-28, 13:05:43

Cine sunt „negrii” din judeţul Olt, potrivit unui top realizat de Inspecţia Muncii

Munca la negru rămâne un fenomen care dă bătăi de cap autorităţilor. Potrivit datelor Inspecţiei Muncii, 80 de persoane au fost depistate că munceau, în judeţul Olt, fără forme legale în primele şapte luni ale anului 2019. Amenzile pentru cei care acceptă să muncească fără contract de muncă sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, însă ITM Olt a sancţionat drastic numai angajatorii. Trei firme s-au ales cu amenda maximă prevăzută de lege, în valoare de 200.000 de lei.

80 de persoane au fost depistate, în primele şapte luni ale acestui an, că munceau fără forme legale, în cadrul a 21 de societăţi din judeţul Olt. Incidenţa cea mai crescută este în domeniul pazei şi protecţiei, confecţiilor textile şi societăţilor agricole. Amenda pentru angajatorii care primesc la lucru persoane fără a le încheia contract individual de muncă este de 20.000 de lei pentru fiecare lucrător depistat, însă valoarea totală a amenzii nu trebuie să depăşească suma maximă de 200.000 de lei. De altfel, de la începutul anului, în judeţul Olt au fost aplicate trei amenzi cu această valoare. Este vorba despre o societate de pază şi protecţie din Caracal, care avea la lucru 15 persoane, o altă societate de confecţii, din localitatea Izvoarele, depistată cu 13 persoane, şi una de cultivare a cerealelor din Drăgăneşti-Olt, care avea 12 lucrători fără forme legale de muncă.

Din statisticile întocmite la nivel naţional, reiese că cele mai predispuse categorii de persoane care acceptă să lucreze fără forme legale sunt: cele cu nivel scăzut de educaţie, cele fără calificare sau calificare redusă, şomerii în plată care nu doresc să piardă indeminizaţia, tinerii, care de cele mai multe ori nu au experienţa necesară şi care nu conştientizează importanţa muncii în baza unui contract, persoanele lipsite de venituri sau cu venituri reduse şi pensionarii care doresc să-şi suplimenteze veniturile.

Există amenzi nu doar pentru angajatori, ci şi pentru persoanele care muncesc la negru. ITM Olt nu a aplicat însă sancţiuni lucrătorilor, în schimb valoarea totală a amenzilor aplicată agenţilor economici este de 1.400.000 de lei doar în primele şapte luni ale anului.Comentarii

Redacţia

2019-08-28 13:05:43

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...