Actualitate

2018-12-11, 10:38:27

Ciobanul în gospodăria căruia s-a descoperit primul focar de pestă, la Rusăneşti, riscă dosar penal. Acesta a îngropat un porc mort, fără să anunţe autorităţile

Reprezentanţii DSVSA Olt au precizat că focarul de pestă porcină africană a apărut mai devreme la Rusăneşti, însă ciobanul în gospodăria căruia au murit primii porci ar fi ascuns acest lucru. Săteanul şi-ar fi îngropat primul porc mort în gospodărie şi ar fi ascuns totul de autorităţi. Grozăvia s-a aflat acum.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul Venera Popa, a precizat că focarul de pestă porcină africană de la Rusăneşti a apărut mult mai devreme de 22 noiembrie, când s-a confirmat primul caz în această localitate, însă proprietarul nu ar fi anunţat medicii veterinari. Abia când a murit şi al doilea porc ciobanul a anunţat autorităţile, care au demarat ancheta epidemiologică în gospodăria respectivă.

„Se pare că boala era de ceva timp. Focarul a apărut mai devreme, dar s-a ascuns. Se fac investigaţii. Sunt echipele noastre acolo”, a spus Venera Popa.

Medicii din cadrul DSVSA Olt fac în continuare verificări la Rusăneşti, iar în două gospodării au mai găsit opt porci, care vor fi omorâţi.

„Se fac în continuare controale atât la Rusăneşti, cât şi la Cilieni. Mulţi cetăţeni nu au fost acasă sau nu au răspuns. Luni au fost identificate două exploataţii, două gospodării la Rusăneşti, unde s-au găsit opt porci şi se va aplica uciderea preventivă. Se fac examinări clinice în zonele de supraveghere. Avem inclusiv echipe mobile care sunt gata să intervină în cazul în care apar mortalităţi. La Rusăneşti au mai găsit porci prin gospodăriile oamenilor, se fac anchete epidemiologice în continuare şi se găsesc nereguli”,
a mai spus Venera Popa.

Cei care îşi ascund porcii şi nu respectă măsurile impuse de autorităţie pentru combaterea şi prevenirea bolilor contagioase, iar molima se răspândeşte, riscă dosar penal.


Comentarii

Redacţia

2018-12-11 10:38:27

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...