CJ Olt şi Muzeul Judeţean, demersuri pentru păstrarea brăţării dacice descoperite la Optaşi-Măgura

Consiliul Judeţean Olt a început demersurile pe lângă Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale pentru ca brăţara dacică descoperită la Optaşi-Măgura să intre în patrimoniul Muzeului Judeţean.

Directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică, arată într-o adresă făcută către Minister că preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, şi-a dat acordul ca toate costurile privind expertizarea, evaluarea şi efectuarea cercetărilor arheologice, în zona în care a fost descoperită brăţara, să fie suportate din bugetul judeţului.

„Adresăm rugămintea să întreprindeţi toate demersurile de rigoare ca această piesă ce ar putea figura în categoria Tezaur - dacă se confirmă autenticitatea ei - să intre în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt. Vă aducem la cunoştinţă că în urma informării prezentate în data de 27 noiembrie, domnul Marius Oprescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, a manifestat solicitudine pentru plata expertizării, a evaluării şi a efectuării cercetărilor arheologice în zona adiacentă a descoperirii”, se arată în documentul citat.


Un tânăr în vârstă de 27 de ani din comuna Optaşi este cercetat penal după ce a găsit brăţară dacică şi nu a anunţat poliţiştii, conform prevederilor legale.

În urma examinării brățării, poliţiştii au stabilit că aceasta este confecționată din aur de 24 de karate, cântărește 108 grame, iar la unul dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuându-se cu un corp de șarpe, însemne specifice dacice.

„Întrucât brățara ar putea face parte din Patrimoniul Național Cultural al României, a fost înaintată spre examinare specialiștilor din cadrul Muzeului Național de Istorie, care urmează să se pronunțe asupra veridicității acesteia. Polițiștii continuă cercetările, pentru încălcarea prevederilor Ordonanței de Urgență 42 din 2000, privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național”, a afirmat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.

Brăţara urmează să fie expertizată la Muzeul Naţional de Istorie pentru a i se stabili autenticitatea.