CJE Olt devine Centru de Excelenţă în Tehnologia Informaţiei, în cadrul unui proiect finanţat de Guvernul Japoniei

Centrul de Excelenţă Olt devine Centru de Excelenţă în Tehnologia Informaţiei (CETI) după ce a fost selectat de Ministerul Educaţiei Naţionale să facă parte dintr-un proiect realizat cu sprijinul Guvernului Japoniei, care presupune înfiinţarea a 60 de centre în întreaga ţară, dotate cu câte 27 de calculatoare performante şi tablă interactivă.

Prin intermediul acestui proiect derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale cu sprijinul Guvernului Japoniei, fiecare centru va beneficia de un laborator IT dotat cu 27 calculatoare performante şi o tablă interactivă.

Directorul Centrului Judeţean de Excelenţă Olt, Aurelia Tănase, a declarat că implementarea proiectului „Promovarea şi susţinerea excelenţei în educaţie prin dezvoltarea competenţelor în disciplina Tehnologia Informaţiei” porneşte de la modelul japonez de a preda această disciplină şi de la necesitatea înfiinţării în România a unor licee-CETI care să ofere elevilor o pregătire avansată, calificată şi centrată pe aptitudinile şi nevoile lor de instruire, respectiv pe stimularea creativităţii.

„Este un proiect derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale, în colaborare cu o fundaţie japoneză - Centre de Excelenţă în Tehnologia Informaţiei. Se doreşte ca elevii să obţină performanţă pe domeniul informaticii, iar în al doilea rând, aceste centre care se vor constitui trebuie să asigure pentru comunitate cel mult zece ore de informatică pe săptămână, minimum doi ani. Noi, fiind centru de excelenţă, am aplicat încă din prima fază, pentru că întruneam toate condiţiile de eligibilitate. Profesorii vor fi formaţi de instructorii japonezi, iar la rândul lor trebuie să formeze, în cascadă, alţi zece profesori. Totodată, în cadrul proiectului, vom fi dotaţi cu un laborator cu 27 de calculatoare şi o tablă inteligentă”, a explicat Aurelia Tănase.

Şi faptul că la Centrul Judeţean de Excelenţă Olt activează profesori cu experienţă şi cu rezultate a contat în selecţia făcută de Ministerul Educaţiei.

„Cel mai mare atu al nostru este că în Centrul de Excelenţă Olt este cooptat profesorul Doru Popescu, conferenţiar universitar doctor  la Universitatea din Piteşti. Noi avem o grupă condusă de el, de doi ani, fiind singurul profesor din Olt care face parte din Comisia Naţională de Specialitate”,
a afirmat Tănase.

Aurelia Tănase a adăugat că încă nu s-a stabilit unde va fi amplasat laboratorul cu dotările venite de la japonezi.

„Nu ne-am hotărât încă cu privire la locaţia acestui laborator. Dacă lucrurile vor merge foarte repede, îl vom face într-un liceu din Slatina unde avem punct de lucru, adică la Colegiul Naţional «Radu Greceanu». Există şi posibilitatea ca laboratorul să fie amplasat în viitorul sediul al centrului de excelenţă de pe strada Zmeurei”,
a declarat directorul CJE Olt.