Administraţie

2017-02-14, 15:28:25

CNAIR, soluţie pentru decongestionarea traficului din Balş: Treceri de pietoni semaforizate inteligent

Trecerile de pietoni din oraşul Balş vor fi semaforizate în mod inteligent, potrivit unui proiect al CNAIR prezentat drept soluţie pentru decongestionarea traficului rutier. Valoarea investiţiei depăşeşte 414.000 euro, TVA inclusă.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vrea să instaleze uns sistem de semaforizare „inteligentă” la fiecare trecere de pietoni de pe DN 65 Craiova - Pitești și DN 6 Craiova - Timișoara, pe raza localităților Balș, respectiv Filiași, potrivit gds.ro.

Varianta aleasă în urma proiectului tehnic a fost cea privind semaforizarea în mod inteligent a trecerilor de pietoni din ambele orașe. Potrivit proiectului, funcționarea acestui sistem este adaptată traficului rutier și a cererii de către pietoni - „verde tot timpul”, pe baza detectorilor intruzivi și nonintruzivi care vor adapta timpii de semaforizare la condițiile de trafic, luând în calcul parametri ca lungimea cozilor de așteptare, viteza, fluxul de vehicule, detecția, cererea, interspațiul de timp între vehicule etc. Tot proiectul tehnic a stabilit și costurile pentru soluția aleasă: 414.390 de euro (inclusiv TVA), dintre care 352.505 euro construcții + montaj pentru semaforizarea din Balș, respectiv 458.199 de euro (inclusiv TVA), dintre care 393.124 de euro construcții + montaj pentru semaforizarea de la Filiași.

Legat de situația actuală din Balș, proiectul tehnic menționează că aici mai mult de o treime din lungimea totală a drumului care tranzitează localitatea implică o viteză de circulație redusă din cauza restricțiilor și a trecerilor de pietoni, pentru că „se acordă prioritate pietonilor care traversează într-un număr considerabil, întrerupând libera circulație prin oraș”.

CNAIR urmează să scoată la licitație, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, lucrările de executare a unui sistem de semaforizare la toate cele 12 treceri de pietoni din Balș și la zece treceri de pietoni din Filiași.

Recensământul de trafic pe anul 2015 realizat de Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN) arată că media zilnică anuală de vehicule (de la căruțe până la tiruri) este de 11.669/24 de ore pe DN 65, respectiv 11.742 vehicule/24 de ore pe DN 6, iar orașele Balș și Filiași ar fi printre cele mai afectate. Aici șoferii sunt nevoiți uneori să circule bară la bară, din cauza cozilor care se formează și care le pun nervii la încercare.

Comentarii

Redacţia

2017-02-14 15:28:25

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro