Codul bunelor maniere la şcoală

Probabil ştii că primele zile de şcoală sunt foarte importante în crearea atmosferei din clasă şi în dezvoltarea relaţiilor dintre copii de pe parcursul noului an şcolar.

Rolul cadrului didactic este foarte important în acest sens. El este cel care stabileşte alături de copii un set de reguli care vor reprezenta codul de comportament al clasei.
 
De ce să stabileşti un cod al bunelor maniere la şcoală?

Îl învaţă pe copil să se adapteze la cerinţele unui mediu nou. Favorizează formarea unor relaţii amicale între colegii de clasă. Ajută la învăţarea respectului de sine, dar şi a celorlalţi. Creează control şi predictibilitate atât pentru cadrul didactic, cât şi pentru copii (dacă una dintre reguli este încălcată, copilul va şti care este consecinţa la care să se aştepte). Ajută la formarea unui sentiment de omogenitate şi apartenenţa la clasă. Reduce tensiunea dintre colegi, iar tentativele unor dispute fizice sau verbale sunt mai mici.

Cum îl înveţi pe copil bunele maniere la şcoală?

Iată regulile fundamentale ale codului bunelor maniere şi modul în care se aplică la şcoală. E important ca cel mic să înţeleagă de ce e necesar să le respecte, de aceea este bine să îi oferi exemple.


Salutul - semn al bunelor maniere. Învaţă-l pe copil formulele de salut pe care să le adreseze în fiecare dimineaţă când ajunge la şcoală, atât cadrului didactic, cât şi celorlalţi copii. În momentul în care intră în clasă, de dorit ar fi să ofere un salut tuturor, nu doar colegilor pe lângă băncile cărora este nevoit să treacă pentru a ajunge la locul lui.


Politeţea faţă de învăţător sau profesor. În faţa cadrului didactic, este indicat să adopte o postură respectuoasă. Explică-i că poate să-şi arate respectul şi admiraţia faţă de el prin ascultare activă (a-l privi mereu în timpul orei şi a fi atent la ceea ce spune), dar şi prin a nu îl întrerupe atunci când spune ceva („a vorbi peste el”). Postura în bancă este importantă, fără sprijinirea capului în mâini (poziţia visătorului), fără a sta cu spatele rezemat de scaun şi cu genunchii în bancă şi aproape deasupra băncii.


Vino cu explicaţii în plus faţă de ceea ce i s-a spus copilului la şcoală despre cum trebuie să te comporţi în timpul orei. Arată-i cât de neplăcut este să încerci să explici ceva unor persoane în timp ce acestea vorbesc între ele ori si-au găsit altceva de făcut în bancă şi pe sub bancă. Poţi să creezi un experiment chiar la tine acasă. Cere-i copilului să ţină o prezentare, un mic discurs în faţa familiei, în timp ce membrii vor vorbi între ei în şoaptă ori îşi vor găsi o altă ocupaţie.

 

De asemenea, vorbeşte-i şi despre cum anume să facă faţă unui coleg de bancă guraliv şi zgomotos care îl invită la poveşti, în timpul orei. Ar putea să-i răspundă frumos „Vorbim în pauză, nu acum” sau pur şi simplu să-l ignore.

Bunele maniere în clasă

Vorbeşte-i copilului despre importanţa respectării spaţiului de clasă şi a materialelor pe care le va găsi acolo. Tot de bunele maniere ţine şi îngrijirea propriei bănci, a scaunului pe care stă, a dulăpiorului în care îşi aşază lucrurile lui. A zgâria banca sau a o mâzgăli cu pixul sau stiloul nu este un comportament care să denote o valoare sau o calitate, ci dimpotrivă, este un semn de proastă educaţie.


Este bine să îi explici şi diferenţa între un comportament corect, respectiv bune maniere, şi un comportament exagerat prin care se vizează atragerea atenţiei. Câteodată, din dorinţa de a ieşi în evidenţă şi a câştiga popularitate, unii copii adoptă chiar o serie de comportamente care ies din normalitate. A sparge un geam, a zgâria tabla sau a te urca cu picioarele pe catedră pentru a-ţi arăta supremaţia reprezintă deja un început al vandalismului şcolar.


Pentru a elimina acest risc este bine să îi formezi copilului tău o imagine cât mai corectă despre ce înseamnă a fi popular şi care ar trebui să fie setul de valori pe care să le urmeze. Adevăraţii oameni populari ies în evidenţăa prin calităţile lor. Ei sunt observaţi şi admiraţi, iar cei din jur îşi doresc să fie la fel ca ei. Iar aici intră valori precum respectul, ajutorarea reciprocă, capacitatea de a fi prieten cu toată lumea, sinceritatea, curajul, perseverenţta etc.


sursa: www.suntparinte.ro