Concert de muzică de cameră, la Conacul Neamţu din Olari - Pîrşcoveni, pentru promovarea proiectului de reabilitare a clădirii de patrimoniu

Un concert SoNoRo Conac se va desfăşura, joi, 21 septembrie, de la ora 19.00, la Conacul Neamţu din satul Olari, judeţul Olt, evenimentul având ca scop promovarea proiectului de reabilitare a clădirii de patrimoniu.

Potrivit unui comunicat de presă remis de organizatori, programul muzical va cuprinde lucrări de Franz Schubert, Eugene Ysaye, Jean Sibelius, Niccolo Paganini, Johan Halvorsen, în interpretarea artiştilor Ioana Goicea - vioară, Sabin Penea - vioară, Răzvan Popovici - violă şi Radu Nagy - violoncel.

„Locurile în care susţinem concerte sunt reprezentative pentru esenţa SoNoRo Conac şi pentru ce ne-am propus încă de la început prin această iniţiativă: readucerea muzicii de cameră în locurile pentru care a fost menită, celebrarea unor puncte importante în istoria arhitecturii din ţara noastră, iar, de anul acesta, şi salvarea acelor monumente ce se pot pierde din cauza unor circumstanţe nefavorabile”, a declarat iniţiatorul SoNoRo Conac şi directorul Festivalului Sonoro, Răzvan Popovici.

Concertul va fi urmat de un cocktail. Accesul la concert este gratuit şi se face pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Conacul Neamţu din satul Olari este un exemplu reprezentativ pentru arhitectura civilă din Oltenia şi are o configuraţie arhitecturală ce datează din 1920-1935, concepută de arhitectul Constantin Iotzu, adept al lui Ion Mincu, reprezentant de seamă al stilului neoromânesc în arhitectură, forma regională a stilului internaţional Art Nouveau.

Iniţiativa SoNoRo Conac are ca scop promovarea proiectului de reabilitare a Conacului Neamţu, administrat de către Fundaţia Pro Patrimonio ce desfăşoară lucrări de conservare şi reabilitare graduală şi încearcă, în acelaşi timp, să refacă legătura conacului cu comunitatea, prin acţiuni educative şi culturale destinate tinerilor şi copiilor.

Fundaţia Pro Patrimonio este o organizaţie neguvernamentală nonprofit internaţională, cu filiale în Marea Britanie şi Franţa înfiinţată în anul 2000. Fundaţia este condusă de arhitectul Şerban Sturdza, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România.

Acţiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare şi reabilitare a patrimoniului, precum şi pe implicarea şi conştientizarea de către comunităţi a propriei identităţi, educarea publicului spre aprecierea valorii moştenirii culturale, oferă sprijin pentru restaurarea şi repunerea în folosinţă a clădirilor monument-istoric şi repunerea lor în circuitul cultural şi economic. Se fac eforturi susţinute pentru promovarea meşteşugurilor tradiţionale.

„Există o chestiune care cred că ar trebui sesizată mai clar, aş boteza-o teritorialism - e vorba de faptul că importanţa unui teritoriu creşte dacă iei în considerare valoarea fiecăruia dintre elementele constitutive, fără ca arhitectura să fie neapărat cel mai important. Provocarea este să deschizi câmpul către meserii conexe, într-un teritoriu mult mai larg, care cuprinde ceea ce se cheamă vecinătate. Asta înseamnă că poţi foarte uşor să apropii arhitectura de agricultură, de sociologie, de antropologie, cu condiţia să-ţi faci o echipă şi să ai bugetul corespunzător”, a declarat vicepreşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio, arhitectul Şerban Sturdza.