Condiţiile de muncă pe căldură, verificate de ITM Olt. Amenzile pot ajunge până la 2.500 de lei

Judeţul Olt se confruntă în aceste zile cu temperaturi ridicate, ceea ce va aduce un disconfort termic destul de ridicat. ITM Olt atenţionează angajatorii să ia măsurile necesare pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, mai ales dacă activitatea se desfăşoară în spaţii deschise.

Cum valul de temperaturi ridicate a a pus stăpânire şi pe judeţul Olt, angajatorii trebuie să ia o serie de măsuri, pentru a preveni disconfortul la locul de muncă.

 Reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, 2-4 litri de apă pe zi, echipament de protecţie şi asigurarea de duşuri sunt o parte dintre obligaţiile angajatorilor în zilele cu temperaturi ridicate.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, vor eşalona timpul de lucru sau vor sista activitatea de comun acord cu sindicatul.

Inspectorul şef al ITM Olt, Cristian Ungureanu, a precizat că în timpul controalelor inopinate, inspectorii vor verifica dacă prevederile legii în zilele caniculare sunt puse în aplicare.
 
„Ca în fiecare an, tot timpul verificăm dacă sunt respectate măsurile care se impun în perioada cu temperaturi extreme. De la începutul lunii iulie am vizat modul în care este respectată Ordonaţa de Guvern 99/2000, mai ales acolo unde se lucrează în spaţiii deschise, şi pot spune că nu au fost depistate probleme”, a precizat şeful ITM Olt, Cristian Ungureanu.

Angajatorii care nu asigură condiţii optime de lucru salariaţilor, în zilele în care temperaturile depăşesc 37 de grade celsius, riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei.