Confirmare oficială: Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova-Piteşti, finalizat în acest an

Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova-Piteşti, care include centurile de ocolire a Slatinei şi Balşului, vor fi gata în acest an, asigură ministrul pluserist al Transporturilor, Cătălin Drulă.

Acesta a fost prezent, în urmă cu câteva zie, pe șantierul drumului expres Craiova - Pitești. Stadiul fizic al lucrărilor este la 75%, potrivit şefului de la Transporturi.

„Am vrut să mă asigur că suntem în linie dreaptă pentru respectarea promisiunii că vom finaliza Tronsonul 2 anul acesta. Tronsonul de 40 de kilometri este vital pentru ocolirea orașelor Slatina și Balș. Toți care vor circula pe acel tronson merită să nu piardă ore în șir în ambuteiaje. În prezent, stadiul fizic al lucrărilor este de 75%”, a declarat Drulă.

Ministrul a evidenţiat încă o dată mobilizarea constructorului român.

„Am văzut o mobilizare exemplară a constructorului. Sunt 1.400 de oameni pe șantier, 12km din totalul de 40 au două din trei straturi de asfalt, iar grinzile necesare pentru viaducte, poduri și pasaje sunt produse în proporție de 90% (o mare parte sunt deja și ridicate pe structuri). Mărturisesc că am o plăcere deosebită să văd șantiere unde, așa cum se spune în branșă, se face producție. Asta urmărim zi de zi la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii”,
a adăugat Cătălin Drulă.

Pe acest tronson lucrează Asocierea SC SA&PE Construct SRL – SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL.

Proiectul “Drum Expres Craiova-Pitești” prevede construirea până la sfârșitul anului 2023 a 121,185 km de drum expres ( 2X2), 10 intersecții rutiere, 75 de poduri și pasaje, 25 de intersecții, 15 poduri/pasaje la noduri rutiere/ drumuri de legătură, 8,85 drumuri de legătură.

Rezultatele așteptate ale proiectului sunt:

construirea a 121,185 km de drum expres;

crearea unei comunicații moderne între Craiova și Pitești, făcând astfel conexiunea cu autostrada București-Pitești și în viitor cu autostrada Pitești-Sibiu;

îmbunătățirea fluxului de trafic pe DN65, în special prin deturnarea traficului de tranzit pe ruta expresă cu 2×2 benzi și, de asemenea reducerea traficului în orașe care în prezent sunt traversate de drumul național DN65.

reducerea numărului de accidente prin crearea unui sistem de transport rutier mai sigur în comparație cu situația infrastructurii rutiere existente,care asigură legătura dintre Craiova – Pitești;

Prezentul proiect contribuie la atingerea principalului rezultat urmărit în promovarea investițiilor prevăzute în cadrul OS2.1.-reducerea timpului mediu de călătorie.

Valoarea totală a  proiectului este de 5.511.537.531,93 lei și este finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 75% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională-3.510.498.252,58 lei, 25% contribuția proprie– 1.170.166.084,15 lei, restul de 830.873.195,20 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.