Consilierul ministrului Agriculturii, Florin Ciobanu: „Banii din Programul Tomata nu sunt ajutoare sociale”

Din fericire, gerul de săptămâna trecută nu a afectat Programul „Tomata” la nivelul judeţului. Au existat pierderi, dar asumate, spune consilierul ministrului Agriculturii, Florin Ciobanu.

În afara unor cazuri izolate, legumicultorii olteni din sudul judeţului au trecut cu bine peste temperaturile de -20 de grade Celsius.

„Obligaţia micului producător este să anunţe primăria în 24 de ore dacă în ferma respectivă au apărut probleme din cauza condiţiilor climatice. Primăria, la rândul ei, este obligată să centralizeze aceste informaţii şi să le trimită în termenul cel mai scurt direcţiilor agricole. Până la acestă oră, din ce am comunicat cu reprezentanţii Direcţiei Agricole, nu avem nicio informare din partea primăriilor cum că ar fi probleme în zona de sud. Mai mult decât atât, a fost şi domnul ministru. A găsit acel caz despre care ştiam de joi, la familia Chelu, din Izbiceni. A avut o problemă cu generatorul care s-a defectat miercuri noapte şi a pierdut tot ce plantase în solar”,
a declarat Florin Ciobanu.

Consilierul ministrului spune că legumicultorii care s-au înscris în Programul „Tomata” sunt conştienţi de riscurile şi scarificiile pe care le presupune vremea încă rece, astfel încât să poată avea prima producţie cât mai devreme.

„Legumicultorii noştri sunt oameni inteligenţi, îşi fac investiţii în ferme. Sunt foarte atenţi la condiţiile climatice. Am discutat cu mulţi legumiculori, inclusiv din Izbiceni, şi majoritatea nu au făcut pasul de a planta pentru că au văzut în mass-media anunţate coduri portocalii de ger şi zăpadă. Cine a riscat trebuia să fie foarte bine asigurat cu centrală, cu generatoare, pentru că pe timp de iarnă, nu numai la Izbiceni, pot apărea întreruperi de curent electric. Mai mult decât atât, în zona Izbiceniului s-au extins aceste spaţii de solarii, foarte bine spunem noi, numai că au o mică problemă cu reţeaua electrică. Nu a fost dimensionată pentru numărul acesta de consumatori şi există riscul să avem căderi de curent electric. Dar asta nu înseamnă că nu avem soluţii dacă suntem oameni inteligenţi, generatoarele nu sunt foarte scumpe. Miciii producători trebuie să fie conştienţi că timp de cinci ani ei vor primi 15.000 de euro, câte trei mii de euro pe an pentru Programul Tomata. Vor avea bani suficienţi să-şi cumpere şi generator şi centrală bună şi o folie bună să pună pereţi dubli la solarii, adică managementul respectivului legumicultor să fie bine pus la punct”, a adăugat Florin Ciobanu.

Acesta spune că legumicultorii trebuie să fie conţtienţi că singurul scop al ajutorului de minimis acordat de stat ar trebui să fie dezvoltarea fermelor, asftel încât intemperiile vremii să poată fi suportate cât mai bine.
 
„Banii nu sunt ajutoare sociale, sunt bani pentru a-i investi în fermă, pentru a se dota ferma. Poate nu ajung banii din primul an pentru o centrală, dar cum le-am spus, se poate colabora cu aceşti distribuitori de centrale, generatoare, se pot plăti în rate, se pot găsi soluţii. Din păcate, în ultimii 27 de ani, aşa am fost învăţaţi, să stăm cu mâna întinsă la stat. Trebuie să gândim pe termen lung. Avem aceşti bani la dispoziţie, 15.000 de euro. Nu mai spun că există posibilitatea, de câteva zile s-a anunţat la Comisia Europeană, ca acest ajutor de minimis să poată fi crescut până la 25.000 de euro. Deci există şansa ca statul român să nu plafoneze la 15.000 de euro, ci să meargă mult mai departe. Şi atunci micul producător să fie sigur că el, an de an, va avea la dispoziţie o sumă de bani care trebuie investită în fermă. Aceste ajutoare de minimis sunt menite să ducă la modernizarea fermei, astfel încât să evităm cât de mult putem aceste riscuri şi pierderi. Avem semnale că au mai existat mici pierderi, pe marginea solarului, dar niciodată un legumicultor adevărat nu seamănă exact câte plante îi trebuie. Întotdeauna seamnănă cel puţin 200 le sută din cât are nevoie, pentru a avea garanţia că nu rămâne fără răsaduri”, a conchis consilierul ministrului.