Administraţie

2020-03-25, 11:53:13

Consiliul Judeţean cumpără un Laborator pentru depistarea coronavirusului. Spitalul Slatina va putea lucra 196 de teste pe zi

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina va putea face teste pentru depistarea coronavirusului, în maximum patru săptămâni, graţie unul laborator modular de biologie moleculară ce va fi achiziţionat de Consiliul Judeţean Olt.

Un milion de lei este valoarea investiţiei pe care o va face CJ Olt în acest laborator, cu care SJU Slatina va putea face 196 de teste de coronavirus, pe zi. 

„Investiția răspunde nevoii de diagnosticare rapidă a SARS-CoV, dar și a amenințărilor epidemiologice viitoare. Este, așadar, o investiție durabilă, care grație tehnologiei utilizate, de tip Real-Time PCR, se vor putea efectua, ulterior, analize și pentru diagnosticul multor altor patologii”, a declarat preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu. 

Laboratorul va putea fi folosit pentru depistarea unei largi patologii (infecții transmisibile HBV, HCV și HIV precum și Helicobacter pylori; mutații genetice complexe precum cele caracteristice patologiilor oncologice, precum BRCA - esențial în diagnosticul și tratamentul cancerului colorectal, gastric, pancreatic, de sân și ovarian, prostată, renal, de piele, dar și cancerul sistemului nervos central; hepatite A, B, C , D și G; infecții transmise pe cale sexuală; viruși herpetici; boli transmise de căpușe, precum Borrellia; tuberculoză; Human Papilloma Virus), dar va avea posibilitatea de extindere continuă a capabilității de detecție, prin intermediul testelor ce vor fi dezvoltate de către producători, proporțional cu încercările viitoare.

Proiectul presupune realizarea unei structuri modulare din trei corpuri detașabile și transportabile ce asigură fluxul de lucru al unui laborator de biologie moleculară complex și complet conform normelor și standardelor actuale. Laboratorul mobil va fi dotat cu toată aparatura, mobilierul și accesoriile necesare derulării activității de diagnostic la cel mai înalt standard. 

Consilierii judeţeni vor avea pe masă, în şedinţa din 26 martie, un proiect de hotărâre ce vizează aprobarea introducerii în lista de investiții a executării studiului de fezabilitate. 

„Aflat în prima linie în gestionarea acestei situații medicale critice în județul nostru, considerăm că Spitalul Județean de Urgență Slatina trebuie finanțat cu prioritate, mai ales în contextul în care, singurul ajutor de la Guvernul României a constat în 500 de pliante și 65 de măști chirurgicale medicale”, a spus Marius Oprescu. 


Comentarii

Redacţia

2020-03-25 11:53:13

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...