Contestația PNL cu privire la organizarea Refendumului pentru Olt-Romanați, respinsă. Marius Oprescu: „Este doar un demers politic”

Consilierii județeni au respins cererea de anulare a două hotărâri de CJ cu privire la organizarea referendumului pentru schimbarea denumirii județului Olt în Olt-Romanați, formulată de președintele PNL Olt, Liviu Voiculescu.

Compartimentul Juridic al Consiliului Județean Olt a formulat un răspuns la cererea în anulare a celor două hotărâri de CJ, motivând că acestea au fost legal întocmite. 

Președintele Consiliului Județean Olt consideră demersul șefului PNL ca fiind unul strict politic, fără o bază juridică. 

„Solicitarea președintelui PNL de anulare a celor două hotărâri cu privire la organizarea referendumului pentru Olt-Romanați s-a bazat pe un demers politic, acela de a fi împotriva acestui referendum. Bineînțeles că cele două hotărâri, dar și toate hotărârile pe care le emite Consiliul Județean se încadrează în reglementările legale. Pe cele două hotărâri am avut și acordul Autorității Electorale Permanente, sunt în regulă și demersul nostru merge mai departe”, a declarat președintele CJ Olt, Marius Oprescu.

Vocali cu alte ocazii, acum, consilierii județeni ai PNL au tăcut mâlc, ridicănd doar mâna împotriva respingerii cererii în anulare.

Oltenii vor fi chemaţi să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?”. Pentru ca această schimbare de denumire să se producă, la vot trebuie să se prezinte 30% dintre oltenii aflaţi în listele electorale permanente, iar 50% plus unu dintre aceştia să voteze „da”.

Un grup de iniţiativă, format din reprezentanţii unor asociaţii, ai autorităţilor judeţene şi locale, dar şi parlamentari din toate partidele, s-a reunit, anul trecut, la Caracal pentru a propune adăugarea la numele judeţului Olt a denumirii de Romanaţi, ca reparaţie istorică pentru vechiul judeţ din perioada interbelică ce avea reşedinţa la Caracal.

Din grupul de iniţiativă fac parte reprezentanţii unor asociaţii din Caracal, dar şi prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, primarul din Caracal, Liviu Radu, viceprimarul Octavian Stănescu, alături de senatorii Paul Stănescu, Renică Diaconescu (ambii PSD), Siminica Mirea (fostă PNL) şi deputaţii social-democraţi Florin Iordache, Marius Iancu, Alexandru Stănescu şi Dan Ciocan. De asemenea, iniţiativei de adăugare a numelui de Romanaţi la cel al judeţului Olt a aderat şi episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Sebastian.