Contractul-cadru cu noutăţi. Medicii de familie vor putea monitoriza tensiunea cu Holter-ul, iar bolnavilor de cancer nu li se vor mai cere trimiteri la internare

Proiectul privind Contractul-cadru ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în 2018 ar putea suferi o serie de modificări faţă de anul precedent. Măsurile au drept scop debirocratizarea sistemului de sănătate. Printre noutăţile din acest an s-ar putea regăsi posibilitatea ca medicul de familie să monitorizeze tensiunea arterială cu ajutorului Holter-ului, iar bolnavii de cancer incluşi în Programul Naţional nu vor mai avea nevoie de bilet de internare pentru spitalizarea continuă.

Astfel, proiectul prevede că începând cu 1 iulie 2018 asiguraţii vor putea obţine medicamentele cu şi fără contribuţie personală de la oricare farmacie din ţară aflată în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Conform actualei reglementări, farmacia trebuia să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate ca şi medicul prescriptor, iar acest lucru va fi menţinut doar pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat.

Aceeaşi reglementare va fi aplicată şi în cazul investigaţiilor paraclinice.

O altă prevedere importantă pentru bolnavi va fi introducerea de noi servicii în pachetul de bază pentru asiguraţi. Astfel, medicul de familie va putea să măsoare tensiunea arterială pentru 24 de ore cu ajutorul unui Holter-TA, să elibereze adeverinţei pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în şomaj, dar şi să elibereze fişe sintetice pentru copilul încadrat în grad de handicap.

Începând din acest an, medicii de familie nou-veniţi într-o localitate vor avea la dispoziţie 12 luni până la constituirea listei minime de pacienţi şi nu doar şase luni aşa cum prevede legislaţia în prezent.

Veşti bune şi pentu pacienţii cu diagnostic oncologic confirmat, incluşi în Programul naţional de oncologie, care se vor putea prezenta fără bilet de internare pentru spitalizarea continuă.

Preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan, a precizat că în proiectul noului Contract- cadru sunt prevăzute o serie de modificări pentru debirocratizarea sistemului de sănătate.

„Pentru debirocratizarea activităţii furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, în proiectul noului Contract-cadru unele obligaţii contractuale sunt eliminate sau revizuite, iar procesul de contractare este simplificat prin eliminarea unora din documentele solicitate în prezent şi trecerea la transmiterea documentelor numai în format electronic. Este prevăzută şi obligaţia existenţei semnăturii electronice pentru toţi medicii care furnizează servicii în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate”, a spus Ciocan.

În ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, medicii care au obţinut competenţă sau atestat de studii complementare pentru îngrijiri paliative, certificaţi de Ministerul Sănătăţii, vor putea acorda până la patru consultaţii pe trimestru fiecărui asigurat.

Asiguraţii vor putea transmite casei de asigurări de sănătate şi prin poştă documentele necesare pentru aprobarea unui dispozitiv medical.

Spitalul care nu eliberează prescripţia medicală necesară la externarea asiguratului va fi sancţionat cu reţinerea sumei de două sute de lei pentru fiecare caz externat la care s-a constatat nerespectarea obligaţiei.