Contractul de finanţare pentru restaurarea Casei Fântâneanu, semnat. Monumentul istoric va putea fi vizitat şi online, printr-un tur 3D

Contractul de finanţare a proiectului privind restaurarea Casei Fântâneanu din Slatina a fost semnat, vineri, de reprezentanţii CJ Olt şi de cei ai ADR Craiova. După finalizarea proiectului, pe lângă refacerea propriu-zisă a imobilului, clădirea va fi digitalizată, oricine putând să o vizite în cadrul un tur online, tridimensional.

La conferinţa de semnare a contractului de finanţare pentru reabilitarea Casei Fântâneanu au fost prezenţi preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, şefa Serviciului Dezvoltare Regională din cadrul instituţiei, şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, valoarea totală ridicându-se la 10.114.811,03 lei.

Marius Oprescu a vorbit despre importanţa culturală şi istorică a imobilului pentru Slatina, pentru judeţul Olt şi pentru regiune.

„La exact o lună distanţă de la conferinţa de presă pentru semnarea contractului de finanţare pentru Drumului Judeţean 546, astăzi semnăm un alt contract de finanţare pe Programul Operaţional Regional, împreună cu reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională. Proiectul Casa Fântâneanu este în parteneriat cu Episcopia Slatinei şi Romanaţilor. Vorbim de un proiect care are o valoare culturală şi istorică incomensurabilă, chiar dacă valoarea fondurilor europene pe care o atragem în judeţul Olt nu este una foarte mare comparativ cu proiectele pe infrastructură. Este vorba despre unul dintre puţinele case - monument istoric care au mai rămas în Slatina. Încercăm, împreună cu Episcopia Slatinei, să facem un centru Eparhial, socio-cultural”, a declarat el.

Perioada de implementare a proiectului se ridică la 49 de luni, reprezentanţii CJ Olt precizând că este nevoie de mai multe expertize şi aprobări, având în vedere că este vorba despre o clădire de patrimoniu.

„Perioada de implementare a acestui proiect este de 49 de luni. Noi, imediat după semnarea contractului de finanţare, vom începe derularea achiziţiilor publice, vom lansa achiziţia publică pentru achiziţionarea proiectului tehnic şi a tuturor documentaţiilor tehnice de detaliu. Este vorba despre o clădire de patrimoniu şi avem nevoie şi de expertize murale, şi de expertize de pictură, fiind mai multe documentaţii tehnice de specialitate, care trebuie realizate. După realizarea proiectului tehnic de execuţie, vom lansa licitaţia de execuţie a lucrărilor, iar în paralel cu aceasta şi achiziţia dotărilor pentru a putea să dotăm toate spaţiile pe care le amenajăm acolo”, a declarat Dana Lungu.

În cadrul proiectului, Casa Fântâneanu va putea fi vizitată online, într-un tur tridimensional, pe un site dedicat.

„Ca element de noutate, fiind vorba de un monument de patrimoniu, vom digitaliza acest imobil. Vom avea o achiziţie de servicii de digitizare. Imobilul va fi prezentat în format 3D şi va fi pus pe site, astfel încât toţi potenţialii vizitatori să poată şti despre ce e vorba acolo”, a mai afirmat Dana Lungu.

De asemenea, clădirea va fi inclusă în circuitul turistic.

„Chiar de la momentul cererii de finanţare, noi am luat legătura cu agenţiile de turism din Slatina şi ne-au dat nişte scrisori de susţinere. Vor include acest obiectiv în circuitul turistic, după ce va fi reamenajat şi modernizat. Îl vom promova şi sperăm ca astfel să putem să contribuim un pic la dezvoltarea culturală a municipiului Slatina şi, de ce nu, şi la dezvoltarea economică prin atragerea de turişti în zonă”, a mai declarat Dana Lungu.