Comunitate

2018-07-06, 15:39:53

Controale în toate târgurile din judeţ. Pesta porcină alertează autorităţile

Confirmarea pestei porcine africane în trei judeţe ale României, Constanţa, Tulcea şi Brăila, pune autorităţle locale în alertă. Astfel, DSVSA Olt demarează controale în toate târgurile în care se comercializează animale vii.

DSVSA Olt va urmări dacă sunt respectare restricţiile privind circulaţia animalelor vii, în special a porcilor.

La acţiunile inspectorilor sanitar-veterinari vor participa şi poliţiştii şi jandarmii olteni.

„Nerespectarea măsurilor de interdicţie  comercializării porcilor în locuri neautorizate şi fără documente sanitare veterinare se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.200 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 3.000 lei la 6.000 lei în cazul persoanelor juridice”,
spun resprezentanţii DSVSA Olt.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic. PPA este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluție rapidă şi mortalitate de până la  100 la sută pentru porcii care se îmbolnăvesc.

Pentru această boală nu există vaccin, nici tratament. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorități, sau DSVSA.

Comentarii

Redacţia

2018-07-06 15:39:53

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...