Copiii sub trei ani nu trebuie să aibă acces la dispozitivele electronice. Medic psihiatru: „Întârzierea limbajului, o consecinţă a expunerii prelungite la gadgeturi”

Tot mai mulţi copiii ajung la Compartimentul de Psihiatrie Infantilă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, după ce părinţii constată că limbajul întârzie să apară. Pentru sănătatea mentală a copiilor, psihiatrii slătineni recomandă ca micuţii până în trei ani să nu aibă acces la dispozitivele de ultimă generaţie. Consecinţele folosirii telefoanelor sau a tabletelor la o vârstă atât de fragedă pot avea consecinţe grave.

Şefa Compartimentului de Neuropsihiatrie Infantilă din cadrul Spitalului Slatina, medicul Adriana Nuţă, spune că se poate ajunge chiar şi la autism virtual.

„Avem foarte mulţi copii cu probleme generate de utilizarea îndelungată a dispozitivelor de ultimă generaţie. Sunt tot mai mulţi copii care suferă tulburări din cauza expunerii prelungite la televizor, tabletă sau telefon. Părintele este fericit că micuţul de un an şi jumătate ştie să-şi găsească singur cântecelul preferat, desenul, şi chiar se bucură. Copilul este supus unor stimuli reci, este suprastimulat şi de aici apar tot felul de probleme. În primul rând, întârzie apariţia limbajului. Este o consecinţă a expunerii prelungite la gadgeturi, dar nu singura. Copilul vorbeşte foarte târziu sau vorbeşte în engleză, română nu ştie. Are un deficit de atenţie sever, îl strigi şi nu răspunde. Dacă te joci cu el, nu se poate concentra. Ca să nu mai vorbim de maximum posibil, autismul virtual. Copilul nu are un joc imaginativ pe care să-l dezvolte el, ci are doar stereotipii.
Ajung cu copiii la noi destul de târziu, la doi ani, doi ani jumătate, trei ani, când constată că nu vorbesc”,
a spus medicul Adriana Nuţă.

Psihiatrul spune că părinţii trebuie să petreacă cât mai mult timp cu copiii şi să vorbească cu ei.

„Sfatul pentru părinţi este foarte simplu. Să nu le mai lase dispozitivele, să nu-l mai lase la telefon, la televizor. Este important ca părintele să stea cât mai mult cu copilul, şi să-şi vorbească ochi în ochi. Vocea umană, cu toate inflexiunile ei este foarte importantă. Să-i cânte, nu contează că nu are voce. Totodată, trebuie să meargă cu el la psiholog dacă observă că nu vorbeşte, că are deficit de atenţie. Acestea sunt primele semne. Părintele nu trebuie să-i permită accesul la asemenea dispozitive. Factorul uman este foarte important în creşterea copilului. Că e mama, că e bunica, că este o bonă, important este să fie cineva prezent în viaţa copilului. Un om, nu o maşină. Ne bazăm prea mult pe tehnologie, este adevărat că ne ajută, sunt lucruri pe care nu le mai poţi face fără ea, dar măcar copiii să îi creştem curat, măcar până la trei ani”, a spus psihiatrul.

Relaţia afectivă construită în primii trei ani de viaţă este foarte importantă pe termen lung.

„Este foarte importantă relaţia afectivă cu o persoană, oricare ar fi ea. Această perioadă de până la trei ani, când se stabileşte relaţia de ataşament, este importantă. De această relaţie depindem emoţional toată viaţa. Atunci când este o relaţie frumoasă mamă-copil, aşa ne vom ataşa şi noi mai târziu de soţ, de iubit, de copiii noştri. Dacă am avut o relaţie nesigură de ataşament în primii trei ani, adică o mamă absentă psihic, lăsăm copilul la telefon, la televizor, la fel va fi şi copilul mai târziu. Cu cât vom întârzia accesul la aceste dispozitive, cu atât vom avea de câştigat pe termen lung”, a conchis medicul.

Compartimentul de Neuropsihiatrie Infantilă funcţionează de mai bine de un an şi jumătate la etajul al şaptelea al Blocului Materno-Infantil din cadrul Spitalului Slatina. Este ultimul palier renovat în cadrul amplului proiect de reabilitare a Pediatriei şi Neonatologiei, fondurile fiind alocate de Consiliul Judeţean Olt. Copiii internaţi pe cele 15 paturi beneficiază de condiţii superioare, întreg spaţiul fiind modernizat la standarde europene.