Copilul tău petrece mult timp în fața ecranelor? Iată cum îl poți ajuta să nu devină dependent de gadgeturi!

Cu siguranță ți s-a întâmplat să asculți o melodie care ți-a rămas în minte toată ziua sau să vezi un film care nu te-a mai lăsat să dormi noaptea. Ei bine, dacă acesta este efectul televizoarelor, tabletelor și telefoanelor asupra adulților, imaginează-ți cât de mare este impactul acestora asupra copiilor. Ținând cont de faptul că de la 7 și până la 12 ani are loc dezvoltarea maximă a creierului, este limpede de înțeles că tot ce aud și văd copiii la aceste vârste le va influența viitorul vieții de adult.

De multe ori, din cauza programului aglomerat de acasă și de la serviciu, părinții tind să apeleze la gadgeturi pentru a-i ține ocupați pe copii, aceștia fiind de-a dreptul fermecați de jocurile și aplicațiile mobile. Totuși, nu îi poți deconecta total de la aceste dispozitive, deoarece lipsa cunoștințelor despre tehnologie va fi un dezavantaj major peste ani. Așadar, soluția trebuie să fie o cale de mijloc.

Iată în ce activități îți poți implica copilul pentru a reduce timpul petrecut în fața ecranelor:
 
Încurajează-l să își facă un hobby

Hobby-urile îi ajută pe cei mici să se desprindă de ecranul telefonului sau al tabletei, așa că îndrumă-l să găsească o activitate plăcută, care să i se potrivească, cum ar fi pictura, dansul sau desenul. Dacă observi că îi place să citească, oferă-i copilului o nouă carte în fiecare săptămână și recompensează-l când o termină. De asemenea, dacă are ureche muzicală, poți investi într-un instrument, cum ar fi un pian digital la prețuri avantajoase, pentru a încuraja micul artist să își urmeze pasiunea.
 
Sport și activități în aer liber
Chiar dacă copilul tău nu este foarte atletic, trebuie să existe o activitate fizică pe care să o considere interesantă, cum ar fi, de exemplu, fotbalul, înotul sau alergatul în parc. În special mișcarea în aer liber îi stimulează mental și fizic pe cei mici, beneficiile sportului pentru sănătatea și dezvoltarea creierului copiilor fiind recunoscute de cercetători din întreaga lume.
 
Cere-i ajutorul la bucătărie

Pentru a deveni un adult independent, orice copil ar trebui să învețe tainele bucătăriei, așa că implicarea lui în prepararea hranei familiei se poate dovedi a fi o experiență distractivă, precum și educativă pentru cel mic. Timpul petrecut împreună pentru învățarea rețetelor, alegerea și combinarea ingredientelor, precum și degustarea felurilor noi de mâncare îi ajută pe cei mici să acumuleze cunoștințe despre alimente și nutriție, iar relația dintre voi se va consolida, datorită comunicării mai bune. În plus, după savurarea unui preparat delicios pregătit chiar de el, copilul tău se va simți mândru de ceea ce a realizat și va avea mai multă încredere în el.
 
În concluzie, petrece timp cu copilul tău pentru a descoperi ce activități extrașcolare îl pasionează, astfel încât, după terminarea cursurilor, să aibă preocupări benefice, care să îl dezvolte atât fizic, cât și psihic, în loc să stea ore în șir cu ochii în ecranul telefonului sau al tabletei.
 
Sursa foto: pexels.com