Coronavirus. Protejarea personalului medical, măsură de grad zero la Spitalul Slatina

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina are, din fericire, stocuri de materiale sanitare pentru cel puţin două săptămâni, dar şi comenzi ce urmează să fie livrate, astfel încât aprovizionarea să fie una constantă, fără sincope. De ieri, la SJU sunt tratate primele două cazuri ale unor olteni infectaţi cu COVID-19.

Managerul Cătălin Rotea spune că materialele sunt distribuite pe secţii responsabil, fără a se face risipă, dar şi fără a se pune cine va în pericol. 

„Astăzi, când vorbim, avem stocuri de materiale sanitare suficiente pentru a asigura activitatea normală şi chiar crescută pentru două săptămâni, iar comenzile pe care lea- făcut chiar de acum trei săptămâni urmează să fie livrate astfel încât să putem asigura o fluenţă a aprovizionării stocurilor şi să nu existe nicio ruptură. Materialele sanitare se împart pe istoric de caz, pe istoric al secţiei, pe o analiză a celor consumate pe fiecare secţie, nu ca răspuns la o panică exagerată, nejustificată, a unei părţi a personalului medical, care sigur, în condiţiile actuale, poate fi de înţeles. Materialele sanitare sunt împărţite în mod judicios şi sunt două principii de la care nu mă voi abate. Nu putem consulta cu echipament de înaltă protecţie un caz care nu are simptome, link epidemiologic, dar are o contuzie sau o apendicită. În schimb, garantez tuturor angajaţilor SJU Slatina că nimeni din spitalul nostru nu va vedea un caz confirmat de coronavirus, un caz suspect sau un caz cu afecţiuni respiratorii, care nu se va confirma, fără echipament de înaltă protecţie, bonetă, vizieră, ochelaeri, combinezon şi tot ce mai presupune acesta”, a declarat Cătălin Rotea.

Ca orice sistem, nici cel pus în aplicare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina nu este infailibil. Însă, responsabilitatea tuturor celor care au nevoie de îngrijiri medicale joacă un rol important. Tocmai de aceea este importantă protejarea personalului medical pentru ca, implicit, pacienţii să fie la rândul lor în afara oricărui pericol de infectare.

„Toate fluxurile pe care le facem şi toate procedurile pe care încercăm să le eficientizăm sunt pentru a limita la maximum infectarea personalului medical şi a pacienţilor existenţi deja în spital. Aceste fluxuri pot fi scurtcircuitate în două cazuri: de un pacient care nu declară adevărul în ceea ce priveşte zona de unde vine, contacţii pe care i-a avut sau dacă a intrat în contact direct cu un confirmat cu coronavirus sau pacientul care nu are simptome, dar este purtător de virus şi nu ştie pentru că l-a luat prin transmitere comunitară. Şi pentru aceste cazuri am prevăzut măsuri speciale de izolare, chiar dacă nu există cea mai mică suspiciune. Dacă vom avea o astfel de situație, am organizat pe loturi și pe ture personalul medical astfel încât, dacă un pacient este confirmat cu coronavirus după două-trei zile de la internare, să putem izola respectiva secţie, să trimitem personalul acasă, pentru o perioadă, şi să vină la lucru linia următoare”, a mai spus managerul Spitalului Slatina. 

Sinceritatea pacienţilor poate salva vieţile celor din jur, motiv pentru care acesta le-a adresat o rugăminte celor ce vor trece pragul cele mai mari unităţi sanitare din Olt. 

„Am o rugăminte pentru toţi locuitorii judeţului Olt, fiţi sinceri atunci când vă prezentaţi la triajul epidemiologic. Aşa puteţi salva nu numai viaţa dumneavoastră, ci şi vieţile părinţilor, bunicilor, copiilor noştri şi pe ale tuturor celor cu care intrăm în contact”, a adăugat Rotea.