COVID-19. Materialele şi echipamentele achiziţionate din fondul de rezervă al CJ Olt ajung în judeţ. Bani de la Spitalul Slatina, relocaţi pentru cumpărarea ventilatoarelor mecanice

Consiliul Judeţean Olt a alocat 250.000 de lei pentru achiziţionarea materialelor necesare instituţiilor care luptă împotruiva răspândirii virusului chinezesc, la începutul lunii martie. Din fericire, achiziţia s-a făcut în timp util şi deja aceste produse ajung în judeţ.

Peste 90% dintre materialele şi echipamentele solicitate de instituţiile care sunt în prima linie în lupta cu COVID-19, şi comandate de CJ Olt, au fost achiziţionate, unele dintrele ele deja au ajus în judeţ, altele urmând să ajungă în această săptămână.

Astfel, mănuşi, combinezoane, măşti, dezinfectanţi de mai multe tipuri, săpun lichid, filtre pentru izoletă sau termometre infraroşu au fost achiziţionate şi mare parte din aceste materiale au ajuns deja în judeţ.

Toate aceste materiale merg la ISU Olt, care le va distribui instituţiilor care le-au solicitat.

O altă măsură importantă decisă la nivelul judeţului este relocarea unor fonduri pentru achiziţia de ventilatoare mecanice. Deşi totul pare alarmant, autorităţile preferă să meargă pe premisa „paza bună trece primejdia rea”.

Se ia în calcul convocarea unei şedinţe extraordinare de CJ, în care să se modifice planul de investiţii de la nivelul Spitalului Slatina.

„Luăm în calcul să renunţăm la o parte din aparatura pentru care alocasem deja fonduri, aparatură care în acest moment nu este vitală, iar banii respectivi să-i dirijăm către achiziţia de ventilatoare mecanice”, a declarat Marius Oprescu, preşedintele CJ Olt.

Deja la Spitalul Slatina s-au luat măsuri fără ptrrecedent, odată cu treceerea la Scenariul 3. În curtea unităţii medicale a fost adus un container pentru efectuarea triajului celor cu simptomatologie specifică COVID-19. Astfel, lângă intrarea principală în UPU s-a creat zona de triaj, compusă din containerul dotat cu chiuvetă proprie, aer condiționat și convector electric și cortul de campanie dotat cu scaune cu suport lavabil, sursă de caldură și dozator de apă. Întregul corp de clădire al Secţiei Boli Infecţioase a fost eliberat, pentru preluarea eventualelor cazuri suspecte, ce prezintă simptomatică. Pentru eliberarea acestui corp de cladire s-au efectuat urmatoărele modificari organizatorice: s-a sistat activitatea Secției de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, care va desfășura activitate doar în sistem Ambulatoriu, s-a relocat Secția Oncologie de la etajul 5 - Medicală, la etajul 1 - Corp Central, în locul secției de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie. Toţi pacienţii secției de Boli Infecțiiase au fost mutaţi din corpul actual de cladire, în secția de Oncologie, etajul 5 - Medicală. Etajul 4 din Medicală, care a fost reabilitat complet, nu va fi dat în folosință încă secției de Medicină Internă, fiind păstrat ca zonă potențial disponibilă pentru situații extraordinare.

Mai mult, nicio operaţie programată nu se mai face. Încă de luni, vizitatorii şi aparţinătorii celor internaţi nu mai au acces în spital.

Această dimineaţă, la nivelul judeţului Olt erau 60 de persoane în centrele de canartină şi 411 în izolare la domiciliu. Doi olteni au fost diagnosticaţi cu COVID-19, caracaleanul de 51 de ani şi tânărul slătinean de 22 de ani, ambii întorşi din Italia, care sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Craiova.