FOTO. Crescători şi samsari, laolaltă, la centrul de sacrificare a mieilor din Slatina

Punctul autorizat de sacrificare a mieilor, din Slatina, s-a deschis joi, la primele ore ale dimineţii. Până în jurul prânzului, 60 de animale fuseseră sacrificate. Preţul pentru un kilogram de miel viu porneşte de la 13 lei, iar cel tăiat ajunge la 23-25 de lei.

Joi, în jurul prânzului, era agitaţie în zona fostului Abator Strehareţi, unde se află centrul de sacrificare a mieilor. Producători, comercianţi, cumpărători, cu toţii aveau un singur gănd, mielul de Paşte. Dacă cumpărătorii erau oarecum nemulţumiţi de preţuri, considerându-le mari, producătorii erau dezamăgiţi de numărul mare de samsari şi preţurile care nu justifică toată munca depusă.

O femeie din Perieţi, crescătoare de animale, spune că vânzarea merge destul de slab, dar speră să crească până sâmbătă, când se închide centrul de sacrificare.

„Am vândut cu 23 de lei kilogramul de miel tăiat, nu vindem în viu. Şi iezii la fel i-am dat, dar sunt mici, tăiat, unul ajunge abia la 5-6 kilograme. Nu prea merge vânzarea, dar asta e, sper să vindem ce avem până sâmbătă”, a declarat femeia din Perieţi.

„Apreciez primăria Slatina pentru că a autorizat acest punct. La Piteşti nu au fost în stare”

Un crescător de animale care are exploataţii în trei comune din Olt, dar şi în Argeş spune că preţul îl face după buzunarul omului. Are peste 400 de miei de vânzare, mari, comparativ cu alţi crescători prezenţi la centrul de sacrificare, iar ce nu va reuşi să dea acum, de Paşte, va da la export.

„Preţul este în funcţie de bugetul cumpărătorului. Mieii mei sunt mari, peste 20 de kilograme. Cu muncă, cu bunăvoinţă, faci orice. Am exploataţii în Corbu, Optaşi, Sârbii-Măgura şi Hârseşti, judeţul Argeş. Avem în jur de 400 de miei pentru vânzare. Ce nu vom da acum, de Paşte, îi dăm la export, pe piaţa arabă, la intermediari, noi nu avem contracte”, a declarat Petre Săvescu.

Omul spune că este mulţumit pentru că primăria a reuşit să autorizeze acest centru de sacrificare a mieilor, pentru că alte oraşe mari nu au reuşit.

„Apreciez Primăria Slatina pentru că a făcut punctul ăsta de sacrificare. La Argeş nu au fost în stare să autorizeze Târgul Săptămânal din Piteşti. În Piteşti nu e niciun centru unde să se poată tăia mieii”, mai spune Petre Săvescu.

Crescătorul de ovine, ca şi alţi crescători din judeţ veniţi cu miei la Slatina este nemulţumit de numărul foarte mare de samsari, care nu respectă nicio regulă.

„La noi se vede dacă suntem oieri sau nu, te uiţi la mâinile noastre şi îţi dai seama. Dar sunt prea mulţi samsari, uitaţi-vă la culoare... Uitaţi-vă cum îi aduc (mieii - n. red.) în portbagaj, nu tu maşină autorizată. Nu zic, toată lumea trebuie să mănânce, dar noi, crescătorii, trebuie să fim apreciaţi”,
a adăugat Petre Săvescu.

„Bişniţă, domnişoară, asta merge în ziua de astăzi. Vin, ni-l iau din uşa casei şi apoi îl vând aici. Noi, producătorii, stăm şi ne uităm la ei”, intervine şi o femeie care creşte oi şi capre.

Centrul de sacrificare de la Slatina va fi deschis până sâmbătă, 7 aprilie. În judeţul Olt au mai fost autorizate alte trei centre de sacrificare a mieilor, în Piaţa Agroalimentară Balş, Piaţa Agroalimentară Drăgăneşti-Olt, pentru perioada joi-sâmbătă, şi Târgul Săptămânal Osica de Sus, unde se vor putea tăia miei sâmbătă.