Crescătorii de oi din judeţ vor să vândă mieii engros. Ciobanii olteni înfiinţează un centru de colectare de unde mieii să fie încărcaţi în tiruri

Ceva mai mult de două săptămâni mai sunt până la Paşte, iar crescătorii de ovine din judeţ vor să înfiinţeze un centru de colectare, de unde mieii să fie vânduţi engros şi încărcaţi în tiruri. În acest an, mieii sunt mari şi frumoşi, iar ciobanii olteni vor 10-12 lei pe kilogram, în viu. Pentru că în anii anteriori au fost păcăliţi de comercianţi, crescătorii olteni vor banii pe loc.

Traian Gârtan, preşedintele Crescătorilor de Animale Slătioara, spune că toţi crescătorii mari de ovine din judeţ vor să vândă mieii engros. Pentru acest lucru se încearcă organizarea unui centru de colectare, de unde mari comercianţi să vină să-i încarce în tiruri. Ciobanii olteni au negociat cu cei care preiau mieii un preţ de 10-12 lei pe kilogramul în viu.

„Încă nu am început să vindem, dar sunt cereri. Fără 10-12 lei kilogramul în viu şi 20 de lei carcasa, fermierii nu vor să vândă. Sub 10 lei nu este avantajos pentru crescător. Ei au cost de creştere de 7-8 lei şi nu le convine să dea sub 12 lei. Noi sperăm să-i comercializăm, chiar am negociat aceste preţuri. Încercăm săptămâna viitoare să facem un centru de colectare, dar nu am stabilit unde. O să vedem unde sunt cei mai mulţi crescători. De aici să fie încărcaţi în tiruri. Avem discuţii cu mai mulţi comercianţi, pentru că vrem să-i dăm engros. Crescătorii mici au găsit să-i dea, dar cei mari nu au piaţă de desfacere. Dacă au 100-200 de bucăţi, reuşesc să vând 10-15”, a spus Traian Gârtan.

Pentru că anii trecuţi, mulţi crescători din judeţ au fost păcăliţi de comercianţi, ciobanii olteni acceptă doar plata pe loc.

„Crescătorul vrea banii la roata maşinii, cum se spune, nu mai vrea prin ordin de plată, pentru că nu avem încredere în ei. Noi nu-i cunoştem, dacă nu ne plătesc când pleacă marfa din gospodărie, nu vor să accepte ordin de plată sau plata la 30 de zile. Aceasta este problema la noi. Au fost foarte multe probleme. Am avut situaţii în care nu s-a plătit. Banii au fost daţi în cele din urmă la o jumătate de an, aproape la un an. Mai bine acceptă un preţ mai mic, dar să-i dea banii pe loc”,
a adăugat Gârtan.

Crescătorii olteni vor centre de sacrificare în cinci localităţi


Traian Gârtan spune că se află în discuţii cu autorităţile pentru înfiinţarea a cinci centre de sacrificare.

„Vor fi organizate temporar şi câteva centre de sacrificare: la Osica, Slatina, în Balş. Încercăm şi la Slătioara să purtăm o discuţie cu primarul şi cu DSVSA Olt. O să vedem prin nord, la Câmpu Mare, dacă va fi un centru de sacrificat”, a conchis Gârtan, care a reuşit să înfiinţeze Cooperativa Ovis Romanaţi, unde ciobanii înscrişi deţin 2.000 de miei.