Creşterea porcilor după metode tradiţionale în gospodării nu a fost văzută cu ochi buni de experţii europeni

Misiunea experţilor europeni, care au avut drept scop analizarea situaţiei privind evoluţia pestei porcine în ţara noastră, s-a încheiat. Specialiştii s-au arătat nemulţumiţi de măsurile scăzute de biosecuritate din sistemul de creştere a porcilor în gospodării.

Pe 13 februarie s-a încheiat misiunea experților europeni în ţara noastră. Aceştia au analizat evoluţia pestei porcine africane. Specialiştii europeni au avut discuții cu reprezentanți ai ANSVSA, dar şi cu structuri din teritoriu şi au făcut vizite la o exploatație comercială de creștere a porcilor, la două gospodării ale populației și la sediul unei direcții sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene.

Potrivit ANSVSA, experţii au indentificat mai mulţi factori de risc şi au fost  nemulţumiţi de măsurile scăzute de biosescuritate din sistemul de creşte în gospodării.

„Printre factorii de risc identificați, cei mai importanți au fost cei referitori la măsurile scăzute de biosecuritate din sistemul de creștere a porcilor în gospodăriile populației și controlul insuficient al mișcării animalelor, adică transportul şi comerţul porcilor fără respectarea legislației sanitare veterinare. La finalul întâlnirii, experții europeni au transmis că vor analiza situația prezentată și, pe baza informațiilor obținute cu privire la evoluția bolii, se va întocmi un raport care va include și recomandări referitoare la măsurile necesare a fi aplicate”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Reprezentanţii DSVSA Olt nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere privind aceste aspecte. Totuşi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat la finalul anului trecut, atunci când a fost prezent la Corabia pentru inagurarea lucrărilor la sistemul de irigaţii, că populaţia va putea creşte în continuare porci în gospodării.

La nivelul judeţului au fost şase focare de pestă porcină în gospodăriile populaţiei şi două cazuri la mistreţi.