Social

2018-04-16, 13:26:47

Cu ochii în patru pe ofertele de muncă „fantomă” din străinătate

Pentru că mulţi dintre cei care au dat curs ofertelor de muncă din străinătate au fost nevoiţi să îndure condiţii grele sau, mai grav, s-au trezit că slujba promisă nu exista, ITM Olt îi pune în alertă. Persoanele interesate să lucreze în străinătate trebuie să fie cu ochii în patru atunci când fac o astfel de alegere. Recomandarea cea mai importantă este să nu accepte oferte de muncă prin intermediul anunţurilor online.

Nu puţine au fost cazurile când cei plecaţi la muncă în străinătate au avut parte de condiţii de lucru greu de imaginat, deşi oferta părea una tentantă. În aceste condiţii, ITM Olt atrage atenţia asupra acestor situaţii des întâlnite. Pentru a evita astfel de neplăceri, cea mai importantă recomandare este evitarea ofertelor de lucru de pe internet. Cei care doresc să plece în afara trebuie să o facă doar în baza unui contract de muncă.

„Atenţionăm persoanele care doresc să plece la muncă în străinătate, să verifice dacă agenţiile care oferă locuri de muncă sunt înregisirate la inspectoratele teritoriale de muncă, să verifice cu atenţie oferta, adresa şi existenţa angajatorului, să citească cu atenţie clauzele contractului de mediere. Contracul de Mediere este un contract de natura civilă care se încheie de către agentul de plasare cu cetăţeanul român. Acest contract de mediere trebuie să conţină: denumirea angajatorului din străinătate, țara pentru care se face medierea în vederea angajării, adresă, număr de telefon, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizare, condiţiile de transport, de locuit. Agentul de Plasare nu are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe. Agenţii de plasare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română”, a declarat inspectorul şef al ITM Olt, Cristian Ungureanu.

În cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt sunt înregistraţi şapte agenţi de plasare forţă de muncă. Mai mult, persoanele dornice să obţină o slujbă sigură în străinătate se pot adresa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, prin serviciul EURES. Soluţionarea unor conflicte de muncă pentru nerespectarea contractului de muncă de către angajatorul străin este de competenţa instituţiilor statului respectiv.Comentarii

Redacţia

2018-04-16 13:26:47

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...