Cum a devenit o instituţie a statului profitabilă. Vânzări record de sămânţă de grâu

La o săptămână de la punerea în vânzare, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă (SCDA) Caracal a vândut şase sute de tone de sămânţă de grâu. Vânzările sunt unele record, reprezentând aproape 30 la sută din cantitatea integrală de sămânţă de grâu ce poate fi vândută în acest an. Banii obţinuţi din sămânţa de grâu sunt investiţi în utilaje noi.
Directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Caracal, inginerul Marius Bran, a precizat că fermierii îşi rezervă cantitatea de sămânţă necesară, o plătesc şi o ridică atunci când au posibilitatea.

„Am vândut şase sute de tone de sămânţă de grâu într-o săptămână, adică aproape 30 la sută din întreaga cantitate. În baza unei facturi proformă, fermierii plătesc şi îşi ridică treptat sămânţa de grâu, într-o săptămână, două. Onormăm comenzile în funcţie de ordinea rezervărilor şi după cum sunt făcute plăţile. Sunt vânzări record, nu ne aşteptam, mai ales că semănatul începe după 10 septembrie. În ritmul acesta o să vindem integral sămânţa de grâu”, a spus inginerul de la Caracal.

Acesta a precizat că vânzarea integrală a stocului de sămânţă de grâu înseamnă de fapt profit, care va fi investit în utilaje noi.

Avem la vânzare 2.600 tone de sămânţă de grâu. Vânzările s-au dublat în ultimii doi ani, pentru că fermierii s-au convins că avem sămânţă de calitate, iar preţul este sub cel afişat de alte companii. Raportul calitate - preţ este avantajos. Avem fermieri din toată ţara, jumătate sunt din Oltenia, jumătate din restul ţării. Astăzi (n.red. – vineri, 2 august), a comandat un fermier din Oradea. Vânzările se reflectă în bugetul nostru. Când avem toată sămânţa vândută, ne putem face planul de investiţii pentru anul viitor. Vrem să investim din nou în utilaje noi, aşa cum am făcut-o în ultimii ani”, a spus Marius Bran.

Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Caracal este o subunitate în cadrul Universităţii Craiova, care se autofinanţează. De fapt, prin profitul pe care îl obţine, SCDA Caracal contribuie la bugetul instituţiei de învăţământ superior.

Grâul de sămânță produs de SCDA Caracal este certificat şi se vinde doar la ambalaj de 500 de kilograme.

Preţurile sunt:
- Glosa - categoria Bază - 1,5 lei pe kilogram
- Izvor - categoria Bază - 1,5 lei pe kilogram
- Glosa - categoria C1 -1,3 lei pe kilogram
- Otilia - categoria Bază 1,8 lei pe kilogram