Cum a evoluat piața de credite din România în 2020

Atât pentru sistemul bancar românesc, bine capitalizat și pregătit pentru a gestiona eficient efectele crizei provocate de pandemie, cât și pentru creditori, anul 2020 a însemnat o perioadă de adaptare la noile realități economice și sociale. Societățile bancare și nebancare care oferă credite au fost asaltate de sute de mii de solicitări venite de la persoane fizice și zeci de mii de la societăți comerciale, prin care a fost solicitată amânarea ratelor, pentru perioade cuprinse între 1 lună și 9 luni.

Datorită implicării BNR, creditele accesate de firme și populație au beneficiat de scăderea dobânzii de referinţă de la 2,5% la 1,75% și a ROBOR-ului de la 3,24% la 2,15% însă pandemia continuă, iar revenirea situației economice atât la nivel național și la nivel global ridică în continuare mari semne de întrebare. În acest context, se impune o analiză atentă a principalelor caracteristici actuale și viitoare ale pieței de credite din România.

A fost anul 2020 dificil pentru domeniul creditării?

Conform experților financiari ai Сredit-10 în România piața de creditare românească se menține în continuare pe o poziție favorabilă și reușește să facă față provocărilor actuale generate de pandemie, chiar dacă efectele crizei sanitare nu au încetat să apară încă din februarie. Sistemul bancar, a obținut un profit net de 4.465 mld. lei în primele 8 luni ale anului 2020, în condițiile în care creșterea creditării din această perioadă a avut un ritm mediu de 5.4 %, față de perioada ianuarie – august 2019.

În anul 2019, creditarea a avansat cu aproximativ 8 %, iar această evoluție s-ar putea menține și anul acesta în condițiile impuse de BNR cu privire la limitarea gradului de îndatorare, menținerea dobânzii-cheie la 2.5 % și a ratelor rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei și valută la nivelul de 8%. În plus, atât sectorul bancar, cât și cel nebancar au adoptat noile reguli care impun ca suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăși dublul sumei împrumutate. Desigur, este vorba de credite a căror valoare este mai mică sau egală cu suma de 15.000 lei sau microcredite pentru nevoi personale, ca cele oferite de Viva Credit, o instituție financiară nebancară, cu capital integral românesc, axată pe nevoile financiare și pe obiceiurile de consum ale românilor.

În urma măsurilor luate de autorități împreună cu instituțiile de credit, ca posibilitatea amânării ratelor, reducerea costurilor de finanțare, precum și limitarea privind gradul de îndatorare al beneficiarilor creditelor, evoluțiile negative cu privire la capacitatea de rambursare a creditelor au fost mult scăzute. Aceste măsuri au permis acomodarea mai facilă la evoluțiile negative ca cele generate de criza actuală. În plus, mai mulți indicatori ai gradului de sănătate financiară a instituțiilor de credit din țara noastră printre care putem aminti rata fondurilor proprii totale, calitatea ridicată a surselor care compun capitalurile sau gradul bun de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante au valori mai ridicate decât media europeană și asigură băncilor o capacitate adecvată de a gestiona impactul pandemiei și de a continua finanțarea economiei.

Cum va evolua în viitor piața creditelor din România?

În unele domenii de activitate precum HoReCa, logistică, imobiliar sau construcții cererea de credite a scăzut semnificativ în al doilea trimestru al anului 2020, însă în același timp s-a înregistrat o creștere importantă în sectoare ca agricultură sau comerț. În plus, industria bancară din țara noastră și-a îmbunătățit considerabil calitatea activelor, și-a întărit pozițiile de lichiditate și și-a mărit rezervele de capital, prin urmare a reușit să facă mai bine față perioadei de scădere economică decât în cazul crizei economice din 2008.

Prin urmare, este așteptată o redresare a activității de creditare în 2021, în special datorită măsurilor de sprijin venite în acest sens din partea autorităților de reglementare în domeniu și a scăderii considerabile, în ultimii ani, a volumelor de credite neperformante dar, în același timp și o înăsprire a condițiilor de creditare atât pentru persoanele fizice, cât și pentru societățile comerciale, în special din cauza riscului crescut al creditării, înrăutățirea previziunilor economice sau a toleranței mai scăzute față de risc.

Cu siguranță, sistemul de creditare din România va continua să funcționeze în limite acceptabile și să se dezvolte chiar și în contextul impus de pandemia de coronavirus, cu condiția continuării respectării înțelegerilor stabilite între clienți, ifn-uri sau banci. Sursa știrii: Ziare.com