Cum plănuiești de la zero amenajarea unei bucătării?

Ai ajuns cu amenajarea și la bucătărie? Această parte a casei nu trebuie neglijată. Trebuie să îți faci și aici un plan riguros, pentru a obține o impresie de ansamblu coerență și armonioasă.

Înainte de a decide culorile și cum decorezi, sunt o mulțime de lucruri de luat în considerare. Pentru cele mai bune rezultate, asigură-te că iei în considerare spațiul avut la dispoziție și orientarea lui și modul în care poziționezi mobila și electrocasnicele.

Iată cum să plănuiești perfect o amenajare reușită a bucătăriei!

•    Gândește-te la modul în care amplasezi mobila și electrocasnicele


Trebuie să iei în considerare dacă toate lucrurile sunt puse acolo unde ai nevoie de ele. Gândește-te cum vei folosi obiectele din bucătărie. De exemplu, dulapul pentru veselă și coșul de gunoi ar trebui să se afle cât mai aproape de mașina de spălat vase și de chiuvetă. Mașina de spălat vase e ideal să fie plasată, la rândul ei, lângă chiuvetă.

Un alt lucru de luat în considerare este spațiul între dulapuri. Culoarele ar trebui să aibă cel puțin 1.25m lățime în zonele pentru gătit și cel puțin 1m în celelalte zone. Spațiile ar trebui să fie gândite și pentru optimizarea traficului în bucătărie. Spațiul pentru gătit nu trebuie să interfereze cu zona de luat masa sau cu drumul către terasă, dacă acesta există. Așa, te asiguri că, atunci când gătești, nu va trebui să faci loc celorlalți.

Având o zonă separată pentru gătit, te asiguri și că nu se întâmplă accidente. De exemplu, dacă cei mici aleargă cu viteză, poate exista riscul să se lovească de dulapuri sau de ustensile.

•    Alege culoarea și finisajele potrivite

Culorile sunt deosebit de importante, pentru că ele redau cel mai bine atmosfera unui loc. Trebuie să ai în vedere să folosești culori complementare, care nu dau un aspect de kitsch.

Un alt lucru important de luat în considerare este cantitatea de lumină solară care ajunge în bucătărie. Dacă e amplasată într-o zonă întunecoasă, poți alege culori mai deschise și vesele și invers. Unii oameni optează pentru culori neconvenționale, pentru a adăuga originalitatea design-ului. Alții, în schimb, se bazează pe texturile neobișnuite ale blatului de bucătărie, de exemplu cele din lemn sau piatră.

Finisajele trebuie să fie, de asemenea, alese cu grijă. Dacă optezi pentru mobilă cu suprafețe lucioase, blaturile de bucătărie din lemn sunt cea mai bună opțiune. Pentru un design clasic, e mai bine să alegi finisaje mate. Acest aspect e important și în cazul aragazului sau al chiuvetei. Chiuvetele compozit, vezi produsele din această gamă aici, de exemplu, arată foarte bine și sunt rezistente, pentru că au în compoziție granit.

•    Alege o opțiune de stocare potrivită pentru nevoile tale

Chestiunea principală nu este să ai suficient spațiu de stocare, ci dacă se potrivește nevoilor tale. Trebuie să îți depozitezi obiectele, astfel încât să ajungi ușor la ele când ai nevoie. De exemplu, condimentele trebuie să fie aproape de spațiul de gătit și dulapurile suspendate pentru farfurii sunt mai convenabile decât cele obișnuite, de unde e mai greu să iei ce îți trebuie.

Amenajarea bucătăriei nu este complicată, dacă te gândești atent la fiecare aspect. Trebuie să ai de la început un plan de folosire a spațiului și de alegere a culorilor și finisajelor.

Sursa foto: Shutterstock.com.