Cum pot duce oltenii virusul pestei porcine în gospodării. Ce trebuie să evite ca să nu le moară porcii

Autorităţile spun că virusul pestei porcine africane se poate transmite prin intermediul mai multor vectori. Dacă respectă regulile cerute de specialişti, porcii din gospodării pot să scape fără a fi contaminaţi cu virusul mortal.

Cel mai important este ca oltenii să evite contractul porcilor din gospodării cu mistreţii, consideraţi rezervolul natural de virus, sau cu alte sălbăticiuni.

Potrivit studiilor și cercetărilor de specialitate, virusul pestei porcine africane se poate transmite prin intermediul mai multor vectori, printre care:
- prin contactul direct al porcului mistreț bolnav, care este rezervorul natural de virus, cu un porc domestic;
- prin contactul direct al porcului domestic infectat cu un alt porc domestic;
- prin hrănirea porcilor cu produse din carne provenite de la animale bolnave;
- prin intermediul altor animale sălbatice purtătoare ale virusului PPA (de exemplu șacali, vulpi, păsări necrofage);
- prin intermediul mijloacelor de transport contaminate;
- prin trasportul virusului pe îmbrăcăminte și încălțăminte;
- prin intermediul insectelor hematofage;
- prin intermediul furajelor contaminate.

La finalul săptămânii trecute, la nivelul judeţului sunt opt localităţi afectate de pesta porcină, evoluând 26 de focare, după cum urmează: Cilieni - şapte focare, extravilanul localităţii Ianca - două focare, Dăneasa - un focar, Sprâncenata - două focare, Slăveni (Gostavăţu) - şase focare şi Stoeneşti - cinci focare, Drăgăneşti-Olt - două focare (unul în satul Comani), Văleni - un focar.

Sute de porci au fost ucişi preventiv la Cilieni şi în satul Slăveni din comuna Gostavăţu, în încercarea de a stopa răspândirea virusului.