Cum poți amenaja un dormitor în stil Montessori pentru bebelușul tău?

Când vine vorba de aspectul unei camere de copil amenajată în stil montessorian, ceea ce adesea iese în evidență este patul de podea. Totuși, ideea unei camere Montessori nu se rezumă doar la patul de podea, ci implică multe alte modalități de amenajare prin care se sporește accesibilitatea și independența copilului, căci până la urmă, scopul amenajării unei camere de copil în stil Montessori este acela de a spori independența micuțului.

O cameră frumoasă, organizată și lipsită de aglomerație îl ajută pe copil în mai multe feluri, inclusiv să se îmbrace și să se dezbrace mai ușor, să aleagă cărțile și jucăriile cu care dorește să interacționeze și să se implice din propria inițiativă în tot felul de activități creative care îi mențin concentrarea. Viața devine mai distractivă, mai creativă și mai pașnică pentru întreaga familie atunci când micii membri ai familiei au o cameră numai a lor amenajată conform filozofiei Montessori. 

Cum se amenajează un mediu de dormit pentru bebeluși?

Luați în considerare un pat Montessori pentru bebeluși și copii de vârstă mică. Un pat de bebeluși tradițional este potrivit în primele luni de viață, după care Montessori susține paturile de podea, deoarece acestea favorizează libertatea de mișcare și autonomia dezvoltării copilului, deoarece copilul poate intra în pat și poate ieși independent. Patul de podea poate fi la fel de simplu ca o saltea de calitate superioară amplasată pe podea. De asemenea, evitați seturile complete de așternuturi. Folosiți doar un cearșaf cu prindere cu elastic și o pilotă pentru copii. Astfel, copilul va învăța mai ușor cum să își facă patul dimineața. 

Care sunt piesele de mobilier de care are nevoie un copil?

Dezvoltarea abilităților practice de viață este un principiu fundamental al Montessori. Crearea de posibilități prin care copilul poate avea grijă de el însuși va contribui la dezvoltarea încrederii în sine și a independenței. Când vine vorba de mobilă pentru bebe, copilul va avea nevoie de un dulap mic cu coșuri și sertare joase și de mai multe umerașe din lemn pentru a reuși să se îmbrace și să se dezbrace singur. Încurajați obiceiurile bune cu un coș de rufe lângă zona de îmbrăcat unde copilul să își poată depozita hainele murdare la sfârșitul zilei. De asemenea, creați un loc de lectură cât mai confortabil. Puteți folosi un covor moale, o pătură groasă, perne de podea sau un fotoliu pentru copii. Veți avea nevoie și de comode joase sau de rafturi deschise joase, potrivite pentru cărțile copilului, pentru materialele sale artistice și pentru jucării. Sunt recomandate piesele de mobilier joase pentru ca micuțul să poată avea acces la lucrurile sale fără să ceară ajutor de la un adult. 

Ce corpuri de iluminat sunt potrivite în camera copilului?

Pe lângă iluminarea generală realizată de o lustră, o aplică sau o plafonieră, vor fi necesare și alte corpuri de iluminat bebeluși. De exemplu, puteți utiliza o lumină de veghe pe timp de noapte care va acționa ca o lumină slabă de siguranță. Lângă patul copilului, puteți amplasa o veioză, astfel încât copilul să poată folosi veioza atunci când are nevoie. Tot pentru încurajarea independenței, amplasați un scaun lângă întrerupătorul de lumină, astfel încât copilul să poată aprinde și stinge lumina fără ajutor.