Cursurile de apă din 29 de localităţi, pline de deşeuri. Mii de metri cubi de gunoaie, pe malurile pârâului Plapcea Mică din Scorniceşti

Pe cursurile de apă din 29 de localităţi din judeţ au fost descoperite depozitări de deşeuri. Munţi de gunoaie sunt pe malurile pârâului Placepa Mică din Scorniceşti. Deşeurile ajung aici din cauza localnicilor, dar şi unele societăţi comerciale contribuie la acest dezastru.

Specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt au verificat 32 de cursuri de apă pe raza a 34 de localităţi, pentru a observa modul în care au fost salubrizate malurile.

Astfel, s-au descoperit depozitări de deşeuri şi material lemnos pe malurile cursurilor de apă sau în vecinătatea lor în 29 de localităţi. Munţi de gunoaie sunt în Scorniceşti, satul Piscani, pe malurile râului Plapcea Mică fiind depozitaţi 2.000 de metri cubi de deşeuri.

Cantităţi mari de deşeuri au mai fost descoperite în comuna Văleni, sat Văleni, în zona fabricii de cărămidă, 500 metri cubi, comuna Morunglav, 10 metri cubi, în zona aval acumulare satul Crăciunei, din Radomireşti, 30 metri cubi, în comunele Nicolae Titulescu şi Sârbii Măgura, câte 30 de metri cubi. Şi în alte localităţi din judeţ au mai fost descoperite deşeuri, însă cantitatea a fost mult mai mică, de până la cinci metri cubi.

Inginerul Tudor Păduraru din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt a precizat că în multe localităţi deşeurile au ajuns pe malurile cursurilor de apă din cauza localnicilor. 

„Încă nu am dat amenzi, dar s-au stabilit termene de remediere. La următoarea verificare se vor aplica sancţiuni contravenţionale. De cele mai multe ori, localnicii duc deşeurile acolo, însă unde sunt depozite mai mari pot fi şi societăţi comerciale. Acolo unde sunt cantităţi mici pe malul unui curs de apă, la capătul unui pod, oamenii încă mai duc gunoaiele. O mare problemă o reprezintă PET-urile. Şi înainte duceau gunoi acolo, dar el se degrada pentru că erau resturi vegetale. Acum, aceste materiale sintetice nu se mai degradează, decât foarte greu. Pe lângă faptul că sunt inestetice, pot produce şi probleme pe cursuri de ape”, a spus Păduraru.