Daea: Termenul de depunere a facturilor pentru Programul „Tomate Româneşti 2017”, prelungit

La solicitarea fermierilor din Cilieni-Olt, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, luni, prelungirea termenului de depunere a documentelor justificative care să ateste comercializarea producţiei de tomate obţinute din spaţiile protejate, în cadrul Programului „Tomate Româneşti 2017”.

Potrivit ministrului, termenul de depunere a documentelor va fi prelungit, de la 31 mai, la 15 iunie. Daea a declarat că măsura va fi promovată printr-un act normativ.

„Am primit o sarcină de la fermieri şi vreau să o duc la îndeplinire, pentru că eu sunt tot timpul lângă ei, îi ascult şi le creez posibilităţi pentru a-şi realiza producţia la timp şi a beneficia de banii pe care trebuie să-i ia, în condiţiile în care se ocupă de legumicultură ştiind Programul «O mie de metri pătraţi, trei mii de euro». Din cauza faptului că au fost praguri termice scăzute, mi-au cerut să prelungim termenul de la 31 mai, până după 15 iunie. Voi face acest lucru printr-un act normativ pe care îl propun în guvern. Ei trebuie să depună documentele, la Direcţia Agricolă, acolo unde se desfăşoară programul”, a declarat Daea.

Pentru obţinerea sprijinului în cadrul Programului „Tomate Româneşti 2017”, solicitanţii înregistraţi în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate şi verificaţi au obligaţia să depună la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, documente justificative care să ateste comercializarea producţiei de tomate obţinute din spaţiile protejate. Documentele justificative prevăzute sunt factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea şi valoarea producţiei de tomate comercializate.

Aflat în vizită la legumicultorii din comuna olteană Cilieni, alături de preşedintele PSD Liviu Dragnea, Petre Daea a aflat de la aceştia că nu reuşesc să obţină documente justificative, după ce îşi vând produsele.

„Deocamdată, programul merge binişor, dar cu vânzarea stăm prost. La vânzare este cel mai rău. Nu se vinde deloc. Că e scump, că e roşia mare, că e nu ştiu cum, dar mai mult iau din export, decât românească. Preferă să mănânce fără gust. Mai este şi o problemă cu facturile. Nu putem să facem rost de facturi. Angrosiştii nu ne dau facturi, iar noi nu putem să demonstrăm că am vândut tonajul respectiv de roşii. Noi avem suficient tonaj, vindem roşii destule, dar nu putem să facem rost de facturi şi n-avem cu ce să demonstrăm că au vândut. Sunt persoane care fac rost de hârtiile respective şi îşi iau banii, iar noi, cei care muncim, nu reuşim”,
a explicat Sanda Radu, agricultor din Cilieni.