DAJ Olt: „O să mergem la Fălcoiu, Ghimpeţeni şi Sârbii Măgura, unde sunt fermieri cu experienţă în cultivarea usturoiului, ca să le vorbim despre avantajele Programului”

Fermierii olteni nu sunt interesaţi de „Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”. Reprezentanţii DAJ Olt vor să meargă în comunele judeţului cu tradiţie în cultivarea usturoiului, unde să le vorbească fermierilor despre avantajele Programului.

Directorul adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DAJ) Olt, Ion Anuţa, a precizat că fermierii olteni au termen până pe 15 mai să se înscrie. Specialiştii DAJ Olt vor merge în localităţile cunoscute pentru tradiţia în cultivarea usturoiului şi le vor vorbi fermierilor despre avantajele şi condiţiile Programului.

„Programul nu merge foarte bine în judeţ, nu sunt cereri. Fermierii au termen până pe 15 mai. După ce încheiem Programul Tomata, o să reluăm discuţiile cu fermierii care cultivă usturoi. O să mergem în zona Fălcoiu, Ghimpeţeni şi Sârbii Măgura, unde sunt fermieri cu experienţă în cultivarea usturoiului şi o să le vorbim despre avantajele Programului”, a spus Anuţa.

Schema de „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”se desfășoară pe o perioadă de trei ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro la hectarul cultivat cu usturoi și se calculează proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 euro (9.300.000 lei) și se aprobă anual.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulativ: să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 metri pătraţi, să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere şi să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative.

Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie - 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere. Documentele justificative, adică bonul fiscal, factura, fila, filele din carnetul de comercializare, care atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se depun la DAJ Olt până la data de 29 noiembrie, inclusiv.