DAJ Olt organizează ziua produselor tradiţionale olteneşti. Pâinea în ţest de la Scărişoara şi zacusca de Giuvărăşti, expoziţie la CJ Olt

Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Olt vor organiza, miercuri, ziua produselor tradiţionale olteneşti. Întâlnirea, la care vor fi prezenţi şi oficiali din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, va fi organizată în Sala de conferinţa a CJ Olt. Mai mullţi producători olteni îşi vor expune produsele.

Acţiune inedită organizată de Direcţia pentru Agricultură Olt, care a invitat toţi producătorii tradiţionali din judeţ la o întâlnire, ce va avea loc miercuri, în sala de conferinţă a CJ Olt.

La această conferinţă vor participa şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care vor avea posibilitatea să guste din produsele tradiţionale olteneşti.

Astfel, expoziţia va cuprinde usturoi de Cioroiu, roşii şi ardei gras de Izbiceni, pâine în ţest de Scărişoara, zacusca de Giuvărăşti, produse din carne, prune uscate, gogoşar de Grădinari, dar şi miere produsă la Movileni.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Olt, Emil Marinescu, a precizat că încearcă să promoveze produse tradiţionale, însă sunt înregistrate doar prunele uscate de Sâmbureşti.

„Încercăm să promovăm produsele tradiţionale. Suntem înregistraţi la nivel naţional doar cu prunele uscate de Sâmbureşti, din păcate. Avem posibilitatea să facem şi alte produse tradiţionale, dar este nevoie ca producătorii să se asocieze ca să fie autorizaţi şi la nivel european. Acesta este motivul pentru care am organizat întâlnirea de miercuri din sala CJ Olt”, a spus Marinescu.

Proces greoi pentru înregistrarea produselor tradiţionale


Procesul de autorizare pentru produsele tradiţionale este unul anevoios, însă specialiştii Direcţiei pentru Agricultură sprijină aceşti fermieri.

„Pentru ca un produs să devină tradiţional, să fie marcă înregistrată, ar trebui să aibă la bază soiuri locale de legume, iar aceşti producători să se asocieze în cooperative. Acolo unde vorbim de o reţetă, există un alt criteriu. Trebuie să fie reţete ce s-au făcut cu mulţi ani în urmă. În acest sens, cel care vrea să facă un astfel de produs trebuie să ne dovedească ca s-a făcut cu zeci de ani în urmă. Spre exemplu, o doamnă de 80 şi ceva de ani a dat o declaraţie că ea face zacuscă de Giuvărăşti din urmă cu zeci de ani. Oltenii sunt interesaţi să se autorizeze. Sunt paşi mai greoi, dar noi îi sprijinim cu tot ce trebuie, astfel încât munca lor să fie autorizată şi recunoscută şi să-i convingem că este cea mai bună soluţie pentru a promova astfel de produse”, a adăugat Marinescu.