Sport

2018-11-21, 15:09:14

Dan Oprescu, artizanul calificării selecţionatei tricolore Under 19. „Jucătorii trebuie felicitaţi pentru că au crezut în şansa lor”

Tehnicianul Dan Oprescu a preluat, în urmă cu opt luni, echipa naţională a României Under 19, cu obiectiv accederea în Turul de Elită, ultimul turneu înaintea EURO 2019. Într-o grupă cu Grecia, dar şi Bulgaria, organizatoare a turneului, România pleca cu şansa a treia. Tricolorii au reuşit să lase în afara competiţiei ţara gazdă a turneului, după victoria cu 8-0 contra Gibraltarului, calificându-se alături de Grecia în Turul de Elită.

Naționala Under 19 a României, pregătită de Dan Oprescu, consilierul tehnic al grupării CSM Slatina, s-a calificat dramatic în Turul de Elită, după o victorie cu 8-0 contra Gibraltarului. După ce au fost egalată în minutul 90+8 de Bulgaria, în primul meci al grupelor, România a cedat cu Grecia, scor 5-3, formaţie ce reuşea astfel calificarea.

România şi Bulgaria îşi disputau locul al doilea, în cadrul ultimului meci din grupe. Tricolorii aveau nevoie, pe lângă o victorie la scor contra Gibraltarului, şi de o victorie a Greciei, calificată deja la Turul de Elită. Calculele hârtiei le ofereau puţine şanse tricolorilor, iar presiunea a fost extraordinară.

Gruparea elenă a învins Bulgaria în ultimul meci, scor 3-0, iar România, care a învins cu 8-0 în ultimul meci, s-a calificat, alături de Grecia la Turul de Elită.

Antrenorul selecţionatei tricolore, Dan Oprescu, a vorbit despre bucuria calificării, dar mai ales despre cum a reuşit să-i capaciteze pe jucători pentru ultimul meci, cel cu Gibraltar, în condiţiile în care cele mai multe voci susţineau că nu mai există şanse de calificare.

„Înaintea ultimului meci, lumea ne dădea puţine şanse, aproape deloc. Cu atât mai mult calificarea a fost mai frumoasă. Presiunea a fost mare, pentru că în momentul în care Grecia a marcat împotriva Bulgariei, jucătorii au aflat. Deşi, eu spusesem delegaţiei noastre să nu spună nimic, pentru ca jucătorii să rămână concentraţi în meciul cu Gibraltar, cineva din tribună a strigat. S-a creat agitaţie în delegaţia noastră, inclusiv în rândul jucătorilor de pe teren”,
a declarat Dan Oprescu, despre momentul în care tricolorii au realizat că pot să-şi apropie calificarea.

Selecţionata tricoloră pregătită de Dan Oprescu a fost la un pas, în cadrul turneului din Bulgaria, de a bifa chiar o performanţă istorică. Cu un gol în plus marcat, România ar fi fost ţara care a administrat cea mai drastică înfrângere Gibraltarului. S-a terminat 8-0, golurile fiind marcate până la eliminarea lui Daniel Toma, din minutul 78.

„Înainte cu o zi de meci, discutam cu băieţii şi acest aspect. Ne doream să administrăm cea mai severă înfrângere Gibraltarului, dar obiectivul nostru principal era calificarea şi toată lumea credea că se poate. Trebuie să felicit întreg staff-ul, absolut toată lumea a conlucrat pentru a-i capacita pe jucători la miza ultimului meci, dar mai ales băieţii trebuie felicitaţi că au crezut în şansa lor până la final”, a mai spus Dan Oprescu, selecţionerul României Under 19.

România Under 19 s-a confruntat cu probleme importante de lot la turneul din Bulgaria. Jucători de bază în angrenajul selecţionatei tricolore pregătite de Dan Oprescu, Jovan Markovic şi Vladimir Screciu au ratat minuturneul din ţara vecină din cauza unor accidentări.

„Am spus-o încă de la început, Screciu şi Markovic sunt două piese importante. Aş vrea să fac doar o statistică, pentru că ne place să facem statistici, în ultimele patru meciuri de pregătire, pe care le-am şi câştigat, Markovic a fost determinant. Pe lângă absenţa celor doi, a contat, de asemenea, accidentarea din meciul cu Bulgaria a lui Marco Ehmann, care era un jucător de bază în angrenajul echipei noastre”, a precizat Oprescu.

Cât priveşte finalul controversat de meci cu Bulgaria, când România a condus până în minutul 90+8, iar bulgarii au egalat cu un şut surprinzător de la distanţă, după care arbitrul a fluierat finalul de joc, Oprescu nu a dorit să comenteze.

Selecţionerul echipei naţionale are ceva regrete după jocul cu Grecia, în care echipa sa ar fi putut mai mult, din moment ce a reuşit să marcheze de trei ori. De altfel, căpitanul tricolorilor, Valentin Mihăilă, a avut o ocazie imensă de a aduce România în avantaj în jocul cu grecii, la scorul de 1-1.

„Puteam să scoatem mai mult din jocul cu Grecia. Sper să învăţăm din acel joc, să nu mai repetăm acele greşeli”, a conchis Dan Oprescu, antrenorul echipei naţionale Under 19, dar şi consilierul tehnic al gruprăii CSM Slatina.

România Under 19 merge la Turul de Elită de pe locul doi, alături de Grecia, liderul grupei 13. Tragerea la sorți pentru ultima fază, care se va disputa în luna martie a anului viitor, va avea loc pe 6 decembrie, la Nyon.

Tehnicianul Dan Oprescu are pe banca echipei naţionale, în mai puţin de un an de la preluare, 8 victorii, un egal şi patru înfrângeri.

Comentarii

Redacţia

2018-11-21 15:09:14

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...