De mâine, proba practică pentru obţinerea permisului de conducere este înregistrată audio şi video şi în judeţul Olt

Proba practică pentru obţinerea permisului de conducere va fi înregistrată audio şi video şi în judeţul Olt, începând de miercuri - 12 iulie, potrivit unui comunicat remis de Prefectură.

Potrivit unui comunicat remis de Prefectura Olt, sistemele tehnice de monitorizare vor fi instalate pe autovehiculele folosite la susținerea probei practice. În judeţul Olt au ajuns patru astfel de dispozitive, personalul din cadrul Serviciului de Permise fiind instruiţi cum să le folosească.

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, modificată și completată, nu se înregistrează audio sau video proba practică susţinută pentru categoriile AM (mopede), A1 (motociclete cu cilindree maximă de 125 centimetri cubi), A2 (motociclete cu puterea maximă de 35 kw) şi A (motociclete cu sau fără ataş si triciclu cu motor cu puterea de peste 15 Kw).

Stocarea datelor se realizează astfel încât să permită identificarea exactă a înregistrărilor după examinator, ziua și ora examinării.

Reprezentanţii Prefecturii precizează că înregistrările audio și video realizate nu reprezintă informații de interes public.

„În cazul în care candidatul contestă rezultatul probei practice, înregistrările vor fi puse la dispoziția instanței competente”, se arată în comunicatul citat.

În plus, Legea prevede şi alte măsuri, care sunt menite să simplifice procedurile de examinare auto. Concret, certificatul de cazier judiciar, care trebuie ataşat la dosarul de înscriere la şcoala de şoferi, va fi eliberat de acum fără plata taxei extrajudiciare de timbru, taxă pentru care, până acum, candidaţii la permis erau nevoiţi să facă un drum în plus la oficiul poştal. Mai mult, sunt scutite de taxe extrajudiciare de timbru la examinarea pentru permis persoanele cu handicap fizic, pentru obţinerea permisului de conducere valabil pentru autovehiculele din categoriile A, A1, B şi B1, adaptate infirmităţii lor, precum şi membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditaţi în România, pe bază de reciprocitate.

Totodată, cei care trec examenul auto pot plăti taxa pentru eliberarea permisului de conducere şi online, prin intermediul serviciului Internet Banking, sau prin virament bancar către contul deschis de fiecare prefectură din ţară.

Monitorizarea audio-video a examenului pentru permis nu este singura surpriză pregătite de autorităţi.

De la 1 septembrie reintră în vigoare Ordinul Ministerului Transporturilor 733 prin care se stabilesc noi reguli privind funcţionarea şcolilor de şoferi, după ce timp de mai mulţi ani a fost blocat de contestaţii în instanţă. Cele mai importante măsuri se referă la suspendarea activităţii şcolilor de şoferi care nu au promovabilitate de peste 50% într-un an, cu excepţia primului an de funcţionare, când se acceptă un procent de 40%. Dacă au promovabilitate mai mare de 60%, la cererea şcolilor, acestea pot să reducă numărul de ore practice de instruire a elevilor.

De asemenea, şcolile de şoferi vor fi obligate să deţină săli încăpătoare dotate corespunzător pentru cursurile de legislaţie rutieră. Pe de altă parte, persoanele fizice care îşi desfăşurau activitatea de instructor auto sunt obligate să-şi facă PFA (persoană fizică autorizată).

Prin acelaşi ordin, fiecare şcoală de şoferi este obligată să-şi doteze flota cu camere video pentru procesul de pregătire a cursanţilor. Camerele video trebuie să aibă două direcţii: câmp rutier şi interiorul maşinii. Ordinul nu spune însă şi ce caracteristici tehnice trebuie să aibă camerele.