Decât doi lei la soare, mai bine un leu la umbră...

Ajutorul oferit de stat pentru categoriile considerate defavorizate, cum ar fi şomerii, îi determină pe mulţi să se obişnuiască cu acest statut. Mă aştept, din experienţa anilor trecuţi, ca prea puţini tineri să treacă pragul bursei pentru absolvenţi. Peste 1.000 de persoane ieşite de pe băncile şcolii în această toamnă se află în evidenţele AJOFM Olt, însă nu mulţi sunt interesaţi să-şi găsească de lucru.

Tinerii preferă să rămână şomeri decât să accepte să lucreze pe un salariu minim pe economie, pe care-l oferă cei mai mulţi dintre angajatori. Asta în mediul urban, pentru că la ţară, mulţi aleg să muncească cu ziua decât să-şi ia un angaajment serios, cu program strict, de cel puţin opt ore.

Mai mult, există categoria celor care se mulţumesc cu venitul minim garantat, pe care l-ar pierde dacă şi-ar găsi un job. Sunt siguri că lunar le intră ceva bănuţi, fără bătaie de cap, fără responsabilităţile pe care le implică un loc de muncă, fără să primeşti ordine de la patron.

La ultima bursă a locurilor de muncă, angajatorii care îşi prezentau oferta se plângeau că nu reuşesc să găsească personal. Sunt sigură că la evenimentul organizat vineri pentru absolvenţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă, numărul locurilor vacante va fi mai mare decât tinerii prezenţi la Bursă, pentru că mentalitatea şomerului, din ziua de astăzi, este decât doi lei la soare, mai bine un leu la umbră...