Deficit de medici ATI, la SJU Slatina. Nouă anestezişti deservesc peste 40 de doctori slătineni care efectuează operaţii

Diversificarea serviciilor medicale pe fiecare secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina generează o presiune mare pe cei nouă medici ai Secţiei ATI, care asigură anestezia tuturor pacienţilor intraţi în intervenţii. Şefa de la ATI, medicul Alina Chiriac, a precizat că deficitul de doctori este foarte mare, mai ales că în medie sunt efectuate zilnic şi câte 20 de intervenţii chirurgicale.

Cel mai mare deficit de doctori cu care se confruntă reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina se află pe Secţia ATI. De fapt, aceşti specialişti lipsesc din întreg sistemul medical românesc, multe unităţi medicale de top din ţară acuzând lipsa anesteziştilor.

Şefa Secţiei ATI din cadrul SJU Slatina, medicul Alina Chiriac, a precizat că deficitul de personal este foarte mare. Numărul medicilor a rămas mic, în timp ce toate celelalte secţii ale spitalului şi-au diversificat serviciile medicale, fiind cooptaţi noi specialişti.  

„Avem un deficit foarte mare pe toate categoriile de personal. În ultimii ani, au apărut multe secţii chirurgicale la Spitalul Slatina. De exemplu, Chirurgie maxilo-facială, la Urologie s-a diversificat foarte mult patologia, la Ortopedie au venit medici noi şi fac operaţii ce nu se făceau până acum. La Chirurgie s-a diversificat partea de servicii medicale, la fel şi la Chirurgie Plastică. Aproape în fiecare secţie chirurgicală au venit cel puţin câte doi medici noi, fiecare oferind servicii în plus faţă de ce era înainte”,
a spus Alina Chiriac.

Medicul slătinean a precizat că în fiecare zi se fac, în medie, 12-20 de intervenţii chirurgicale, presiunea pe anestezişti fiind foarte mare.

„Presiunea este foarte mare. Dacă facem o inventariere a secţiilor chirurgicale, la Chirurgie sunt nouă doctori, la Ginecologie 12, la Chirurgie plastică sunt patru, la Urologie sunt trei, la Oropedie cinci, la BMF şi ORL câte cinci-şase. Toţi sunt deserviţi de nouă medici anestezişti şi bineînţeles de spaţiul existent, care a rămas acelaşi, nu s-a extins. Pacienţii doresc să fie operaţi cât mai repede şi cât mai bine şi este normal să fie aşa. În medie, se fac între 12 şi 20 de intervenţii chirurgicale pe zi, cu prelungirea programului după ora normală de lucru. Este foarte greu, pentru că medicul are dreptul după gardă la 24 de ore libere. În situaţia în care se va aplica acest ordin, vor fi probleme şi mai mari, pentru că scade numărul de medici anestezişti în cursul dimineţii şi automat programul operator trebuie limitat”,
a adăugat Alina Chiriac.

Pe Secţia ATI sunt probleme şi cu personalul mediu, iar medicul Alina Chiriac spune că fiecare persoană de pe această secţie are un volum de muncă dublu.

„Sunt probleme şi cu personalul mediu, mă refer aici la asistente şi infirmiere, suntem sub normativ, ceea ce înseamnă că orice om care lucrează în Secţia ATI prestează o activitate dublă. Evident că asta afectează calitatea actului medical, pentru că în momentul în care tu trebuie să examinezi doi bolnavi în acelaşi timp, sigur nu mai poţi să fii cu zâmbetul pe buze, eşti stresat şi epuizat. Lucrul acesta este sesizat de pacient”, a conchis Alina Chiriac.