Depăşiri în parametrii calităţii aerului, la Slatina. Director APM: „Anozii folosiți în procesul de producție au o concentrație care depășește limita admisă”

O depăşire a valorilor limită admise la particulele din aer a fost înregistrată de Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Olt, în Slatina, în urmă cu câteva luni, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

Directorul instituţiei, Dorel Şteomlega, a declarat că staţia automată a APM Olt, amplasată pe Dealul Grădişte, care face parte din rețeaua națională de monitorizare a calității aerului, a înregistrat aceste depăşiri.

„Stația este dotată cu analizoare automate de determinare a următorilor indicatori de calitate: dioxizi de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon, ozon, pulberi în suspensie. În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2018, stația a efectuat un număr de 42.320 determinări automate pentru indicatorii menționați anterior. După obținerea datelor înregistrate continuu de către stație, pentru fiecare poluant au fost obținuți indici specifici și au fost afișați din oră în oră pe panoul exterior, în scopul informării publicului”, a explicat Şteomlega.

El a adăugat că poluarea aerului a fost cauzată de anozii folosiţi în producţie, pe platforma industrială.

„În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2018, a fost înregistrată o singură depășire a valorilor limită admise la particule în suspensie, PM 10, dar nu a fost cazul aplicării planului de acțiune pe termen scurt de către APM, întrucât nu a existat riscul de depășire a pragurilor de alertă prevăzute de lege. E vorba despre dioxid de sulf, mai ales din zona platformei industriale. Probabil că anozii care sunt folosiți în procesul de producție au o concentrație care depășește limita admisă. Iar în momentul în care sunt introduși în producție, atunci stația automată de monitorizarea a calității aerului înregistrează acea depășire. În momentul respectiv noi informăm unitatea de producție și remediem cauza”, a declarat Dorel Şteomlega.